У Криму за час окупації видали 1710 «ліцензій» на георозвідку та видобуток води для армії РФ

11:40 06.06.2024

У тимчасово окупованому Криму за час окупації були видані 1710 незаконних ліцензій на георозвідку та видобування прісних вод із підземних горизонтів для потреб російських військ. 

Це становить загрозу екологічній ситуації на окупованому півострові, повідомляє у Фейсбуці представництво Президента в АРК, передає Укрінформ.

"За час тимчасової окупації Криму для забезпечення потреб контингенту російських військ, окремих об’єктів промисловості, які були переобладнані на військові потреби окупантів на тимчасово окупованій території Криму, станом на березень 2024 року було видано 1710 незаконних ліцензій на геологічну розвідку та видобування прісних вод із підземних горизонтів", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що це становить велику загрозу екологічній ситуації на півострові, що може мати непоправні наслідки у майбутньому. І саме мілітаризація є ключовим фактором у бракові прісної води на півострові, додали у представництві.

Перекидання великої кількості військової техніки, побудова нових військових промислових об’єктів, запуски російських ракет по містах та селах України також спричиняють погіршення екологічної ситуації тимчасово окупованого Криму та України загалом. Наприклад, промисловий та часто нелегальний видобуток піску на території ландшафтно-рекреаційного парку “Бакальська коса”, якому не перешкоджає окупаційна адміністрація, призвів до помітного звуження та руйнування коси.

До 2014 року потреби Криму у прісній воді забезпечувалися за допомогою Північнокримського каналу. У 2014 році Україна припинила постачання води до каналу, що спричинило сплеск пропагандистської активності РФ яка стверджувала, що Україна спричиняє гуманітарну катастрофу. Водночас саме Росія створила техногенну катастрофу, підірвавши греблі Каховської ГЕС у червні 2023 року. Невдовзі після цього окупанти визнали, що Північнокримський канал більше не наповнюється, зауважили в представництві Президента в АРК.
 

Ще на цю тему