Міноборони Естонії планує закупити більше боєприпасів, артилерії та інвестувати в розвідку

18:00 06.06.2024

У Міністерстві оборони Естонії скоригували заплановані витрати на оснащення армії: більше коштів виділять на закупівлю артилерії та артбоєприпасів. 

Проте через брак грошей відкладають придбання транспорту та засобів зв'язку, також менше військових відправлять за кордон, повідомляє ЦензорНЕТ з посиланням ERR.

"Головний акцент, який ми робимо в цьому затвердженому плані розвитку, - це боєприпаси. Навіть більше, ніж було в попередньому, загалом більше півтора мільярда євро. Це надзвичайно велика сума. По-друге - посилення артилерії. До нас надійдуть два батальйони самохідних артилерійських систем, за новою програмою розвитку з’явиться і третій. Третя пріоритетна сфера - ситуаційна обізнаність… Відправною точкою рішень було те, що дасть найбільший ефект"", - пояснила Тіяна Уудеберг, заступник канцлера з питань оборонного планування міністерства.

Програма розвитку Міноборони встановлює плани оборонних витрат на найближчі 4 роки і щорічно оновлюється. Теперішня програма передбачає витрати обсягом 5,3 млрд євро.

Уудеберг зазначила, що це на 176 млн менше, аніж раніше планували.

"Ми також включили у цю програму розвитку витрати на підтримку України. Згідно з ухваленим рішенням, вони складуть 0,25% ВВП. На ці цілі також підуть наші ресурси - трохи понад 100 млн євро на рік", - сказала вона.
 

Ще на цю тему