Американська Interactive Brokers почала масово закривати рахунки росіянам

08:20 07.06.2024

Один із найпопулярніших серед росіян іноземних брокерів – американська компанія Interactive Brokers (IB) – почав закривати рахунки з невеликими залишками чи оборотами.

Про масове закриття рахунків росіян повідомило видання Forbes із посиланням на керівника управління розвитку клієнтського сервісу "Фінама" Дмітрія Лєснова, передає БізнесЦензор з посиланням на The Moscow Times.

Брокер просить користувачів закрити або переказати свій рахунок "у зв'язку з недавнім аналізом, невисокою вартістю активів та необхідністю виконання додаткових перевірок".

"Цей захід частково зумовлений вашою країною проживання та характеристиками рахунку", – сказано в повідомленні IB. Брокер повідомляє користувачам, що торгівля на їхньому рахунку обмежена, можливо лише зменшити або закрити позиції, але не збільшити та не створити нові.

Незалежна фінансова радниця Наталія Смірнова припускає, що IB може просити закрити рахунок тих, хто використовує його як транзит, переганяючи туди гроші з одного рахунку та виводячи на інший, особливо не інвестуючи.

У зоні ризику, на її думку, також ті, хто постійно змінює рахунки, країни банків, а також свою адресу для введення та виведення коштів, і ті, в кого резидентство не збігається з адресами для введення та виведення коштів на рахунки.

Можливості росіян проводити фінансові операції поза межами країни поступово скорочуються. Багато хто користувався послугами IB, тому що після початку розв'язаною Росією війни проти України він лише перестав брати рублі на поповнення рахунків і заборонив росіянам купівлю європейських паперів.

За словами Смірнвої, поки працювати з російськими резидентами і навіть брати гроші в рублях від них можуть ще деякі брокери на Кіпрі, в країнах ЄАЕС, в ОАЕ, є і закордонні фонди, хто може прийняти гроші від росіян з країн ЄАЕС.

Раніше повідомлялося, що сервіс для програмістів Docker Hub закрив доступ для користувачів із Росії. Блокування торкнулося як приватних програмістів, так і цілих компаній, котрі використовували цю платформу для зберігання своїх програмних проєктів. 

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.
 

Ще на цю тему