У Болгарії лідер проросійської партії заявив, що її активісти зупиняли військову колону армії

10:40 07.06.2024

Лідер болгарської проросійської партії "Відродження" Костадін Костадінов повідомив, що активісти партії "зупинили військову колону" болгарської армії.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє "Балканський оглядач".

"Ми з "Відродженням" зупинили військову колону на початку Аспарухового мосту, в напрямку Варни. Війна буквально на порозі", – написав він в соцмережах.

Міністерстві оборони Болгарії в той же час зазначило, що жодних дій громадян щодо блокування військової колони не було зафіксовано, а причиною зупинки колони став нещасний випадок на дорозі.

Однак Костадін Костадінов, виступаючи на телебаченні, заявив, що ситуація була не такою, і що навіть була погроза зброєю з боку представника військової поліції в бік протестувальників.

"Через Аспарухів міст проходить військова колона, яка перешкоджає пересуванню громадян. Вони починають обурюватися, і один із військових виходить і каже "забирайтеся, або я буду стріляти" в громадян. Вам не здається скандальним, що представник військової поліції виходить і погрожує громадянину Болгарії зброєю, кажучи: "Відступи, або я буду стріляти?" – запитав лідер "Възраждане".

Заяви лідера "Відродження" стали частиною передвиборчої кампанії напередодні виборів до парламенту Болгарії та Європарламенту.

"Через нашу країну постійно проходить техніка, яка вивозиться з півдня на північ, до Румунії, до кордону з Україною. Оскільки НАТО готується до війни з Росією і оскільки мета полягає в тому, щоб залучити нашу країну, у нас є дуже простий вибір – у неділю ми проголосуємо або за війну, або за мир. Наша країна майже в стані війни", – заявив Костадінов.

Міністерство оборони Болгарії після заяв "голови політичної партії" підкреслило, що болгарська армія жодним чином не має бути залучена до виборчої кампанії . У відомстві наголосили, що болгарська армія деполітизована і служить болгарському народу незалежно від політичних перипетій і виконує свої конституційні зобов'язання.

За інформацією Міноборони в конкретному випадку 4 червня військова колона, яка перевозила техніку зенітно-ракетного формування для участі в національних навчаннях "Шабла-2024", зупинилася в районі Аспарухова мосту у Варні. Міст був тимчасово закритий органами Міністерства внутрішніх справ для руху через ДТП.

Військову колону супроводжували наряди військової поліції. Завданням служби є забезпечення безпеки пересування особового складу та військової техніки, передбачається і носіння офіцерів зброї під час виконання службових обов’язків. Однак вони не перевищили своїх повноважень, підкреслило Міноборони

Національні навчання "Шабла-2024", куди їхала військова колона, є плановими та проводяться щорічно протагом багатьох років на полігоні Повітряних Сил.

"Спроби підірвати авторитет болгарської армії та збройних сил і перешкодити їх навчанню можуть мати лише негативні наслідки для національної безпеки та міжнародного авторитету Болгарії", - наголосило Міністерство оборони.

Нагадаємо, проросійська ультраправа болгарська партія "Відродження" відправила делегацію до Москви на запрошення партії президента Росії Владіміра Путіна "Єдина Росія".

Колишній прем'єр-міністр Болгарії Ніколай Денков назвав неофашистською організацією проросійську партію "Відродження" через агресивну поведінку її лідера та прихильників.

Ще на цю тему