Туреччина підписала заявку на придбання F-16 у США - Держдеп

13:00 07.06.2024

Туреччина та США прогресують на шляху купівлі-продажу винищувачів останнього покоління F-16 Block 70 та модернізації існуючого парку F-16. Зокрема Туреччина підписала заявку на придбання винищувачів.

Як повідомляє Укрінформ, про це йшлося на пресбрифінгу в Держдепі США.

“Саме Туреччина підписала лист про пропозицію та згоду придбати F-16. Продаж є інвестицією в оперативну сумісність НАТО та підтримає інтереси національної безпеки Сполучених Штатів, Туреччини та Альянсу НАТО. Можливо, ви пам’ятаєте, що для завершення цього конкретного продажу знадобився деякий час, і ми раді, що це просувається вперед” - зазначили у держдепі.


На своїй сторінці у мережі Х посол США в Туреччині Джефф Флейк повідомив про значний поступ у справі придбання Туреччиною F-16.

“Сьогоднішній день знаменує собою важливий крок вперед у закупівлі Туреччиною винищувачів останнього покоління F-16 Block 70 та модернізації існуючого парку F-16. Це добре для національної безпеки США, національної безпеки Туреччини та оперативної сумісності НАТО”, - повідомив Джефф Флейк.

Дипломат не зазначив, про який конкретно крок йдеться.

Як повідомляв Укрінформ, у січні цього року Державний департамент США схвалив продаж Туреччині винищувачів F-16 та засобів для їхньої модернізації після ратифікації Туреччиною протоколу про вступ Швеції до НАТО.

Цей крок був зроблений через кілька годин після того, як Туреччина передала свій «ратифікаційний документ» про вступ Швеції до НАТО на зберігання у Вашингтон, де розташований архів документів НАТО, та після того, як декілька ключових членів Конгресу зняли свої заперечення щодо передачі літаків. Рішення про продаж Туреччині включає 40 нових F-16 та обладнання для модернізації 79 літаків існуючого парку F-16.

Ще на цю тему