У Данії арештували росіянку за підозрою в роботі на розвідку Кремля

19:00 11.06.2024

Данські спецслужби 11 червня заарештували громадянку Росії, яку звинуватили в сприянні роботі іноземній розвідувальній службі в Данії.

Про це Данська служба безпеки та розвідки (РЕТ) сказала в заяві суспільному мовнику Данії DR, повідомляє "Європейська правда".

Як повідомили у спецслужбі, арешт пов'язаний із публікацією "в кількох європейських ЗМІ" про російський державний фонд – "Правфонд", що базується в Москві і в якому на ключових посадах протягом кількох років працюють співробітники розвідки.

"Її звинувачують у порушенні статті 108 Кримінального кодексу Данії, яка стосується надання іноземній розвідувальній службі можливості діяти в Данії – зокрема співпраці з метою здійснення впливу", – повідомили в PET.

Данія підвищила рівень загрози кібератак через дії Росії
Жінка є однією з найвідоміших представниць російської громади в Данії. Серед іншого, вона керує консультаційним центром для російськомовних в одному з міст Зеландії, пише DR. Згідно з внутрішніми документами, з 2017 року цей центр отримав від "Правфонду" щонайменше 338 тисяч данських крон.

Очікується, що жінку відпустять після допиту.

Як зазначає DR, московський "Правфонд", за даними західних розвідок, насправді є частиною російської пропагандистської кампанії зі створення історій про дискримінацію російськомовних громадян за кордоном.

Ще на цю тему