Данія стала першою країною НАТО, яка купуватиме українську зброю для ЗСУ

17:20 14.06.2024

Данія фінансуватиме закупівлі зброї українського виробництва для оснащення Збройних Сил України в межах військової допомоги.

Про це розповів міністр оборони України Рустем Умєров, пише Мілітарний.

Україна та Данія 13 червня у Брюсселі, в межах роботи Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн» підписали меморандум щодо закупівлі озброєння та військової техніки в українських виробників.

«Це великий крок, оскільки Данія стала першою іноземною країною НАТО, яка інвестуватиме свої кошти у виробництво озброєння на території України. Це підтвердження того, що українська оборонна промисловість готова до співпраці на міжнародному рівні і здатна відповідати найвищим стандартам», – зазначив Рустем Умєров.

Незабаром буде підписаний перший контракт.

За його словами, Україна постійно наголошує на залученні інвестицій, яке залежить від довіри, від процесів, які можуть спростити процедуру.

Міністр розповів, що для країн, які інвестують, є два варіанти: відшкодування коштів Україні або сплата замість України.

«Поки що це базовий механізм, він уже має результат. Публічно деякі країни вже дали зобов’язання, і зараз до них долучилися інші країни. Тільки-но буде можливість, ми хочемо дати країнам зрозуміти, що вони будуть інвестувати, але механізми і процедуру пропонували ми. І для нас це довіра для нашої країни. І вже в цьому році ми отримаємо ті вироби, в які вони інвестують», — пояснив Умєров.

У квітні стало відомо, що що Данія стала першою країною, що підтримала проєкт із закупівлі українського озброєння на суму 28,5 млн доларів.

Відомо, що для початку співпраці та підписання перших замовлень у березні міністр оборони країни Троельс Лунд Пульсен відвідав декілька українських оборонних підприємств та оцінив їхні потужності.

Також парламентарям та міністру оборони Данії продемонстрували зразки українського озброєння, які можуть бути закуплені в межах військової допомоги Україні. Серед них і САУ «Богдана».
 

Ще на цю тему