Рада ЄС продовжила на рік санкції за незаконну анексію Криму

15:40 17.06.2024

Рада ЄС у понеділок, 17 червня, ухвалила рішення продовжити до 23 червня наступного року санкції, запроваджені ЄС у відповідь на незаконну анексію українського Криму та міста Севастополь з боку РФ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Європейської ради.

"Сьогодні Рада ухвалила рішення продовжити санкції, запроваджені ЄС у відповідь на незаконну анексію Криму та міста Севастополь Російською Федерацією, до 23 червня 2025 року", - йдеться у повідомленні.

Обмежувальні заходи, що зараз діють, були вперше запроваджені у червні 2014 року та включають заборону на імпорт до країн ЄС продуктів, що походять з незаконно анексованого Криму чи Севастополя, а також інфраструктурні чи фінансові інвестиції та туристичні послуги з незаконно анексованого Криму чи Севастополя.

Окрім того, під обмеження боку ЄС підпадає експорт певних товарів та технологій кримським компаніям або для використання в незаконно анексованому Криму. Це стосується транспорту, телекомунікацій енергетики, розвідки та видобутку нафти, газу та мінеральних ресурсів.

ЄС не визнає та продовжує засуджувати незаконну анексію Криму та Севастополя Російською Федерацією як грубе порушення міжнародного права.

"З 2022 року РФ продовжує порушувати суверенітет та територіальну цілісність України своєю неспровокованою та невиправданою агресивною війною проти України", - йдеться у повідомленні.

ЄС залишається непохитним у своїй відданості незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів та її невід’ємного права на самооборону від російської агресії, а також відданим повній реалізації своєї політики невизнання цієї анексії.

Як повідомлялося, у заяві учасників Міжнародної "Кримської платформи" наголошувалося, що вони ніколи не визнають спробу незаконної анексії Росією Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, а також Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей.

Український Крим окупований уже 10 років. Його захоплення російськими військовими в лютому 2014 року стало початком війни Росії проти України.

Ще на цю тему