Наймання іноземців для диверсій у Європі є новою тактикою РФ – керівник чеської спецслужби 

13:20 18.06.2024

Наймання іноземців для скоєння злочинів у Європі, як це було у випадку з підпалом автобусних гаражів празької транспортної компанії, є новою російською тактикою.

Про це заявив директор Інформаційної служби безпеки (BIS) Чехії Міхал Куделка, передає Цензор.НЕТ із посиланням на CT24.

За словами голови чеської контррозвідки, зловмисник міг навіть не знати, що його найняла російська сторона. Він вважає, що Москва продовжить такий підхід.

"Те, що сліди цієї атаки ведуть до Росії, це, звичайно, не просто припущення, за цим стоїть розвідка. Хоча загалом сам зловмисник у подібних випадках може навіть не знати, що він завербований російською стороною", – зазначив Куделка. За його словами, така тактика дозволяє росіянам дистанціюватися від дій нападників.

Куделка зауважив, що подібним чином діють ісламісти, які вербують через Інтернет.

"Але якщо ісламісти намагаються радикалізуватися через релігію, росіяни роблять це через гроші, але суть одна", – додав він.

За словами голови BIS, спробу нападу на автобусний парк не можна недооцінювати.

"Якби вдалось все, що було заплановано, то міг би спалахнути весь автобусний парк. Окрім загрози працівникам депо, це спричинило б величезні матеріальні збитки, могли б виникнути значні ускладнення в празькому русі, багато поїздів не могли б курсувати наступного дня, і, звичайно, міг бути можливий вплив на вибори, які почалися цього дня", – сказав Куделка.

"Я не знаю, чому росіяни найняли південноамериканця для атаки в Чехії. Можна висловлювати різні версії, наприклад, причиною могло бути те, що вони поспішали провести акцію, тому що напад мав статися перед виборами до Європарламенту і ця людина була доступна. Але, безумовно, пояснень може бути більше", – зазначив глава BIS.

У неділю 16 червня міністр юстиції Чехії Павел Блажек заявив що колумбійський підозрюваний у теракті в Празі не був професійним агентом, найімовірніше, аматором. Тому його розслідування не має тривати довго.

Тиждень тому суд відправив 26-річного чоловіка під варту. Згідно з попередньою заявою прем'єр-міністра Петра Фіали, підозри щодо причетності російських спецслужб розслідуються, ймовірність є високою.

Інформаційна служба безпеки Чехії пише, що, як і спецслужби інших країн, отримує дедалі більше однозначної інформації про діяльність російських спецслужб, які намагаються вербувати людей за межами Росії, які готові вчиняти за гроші диверсії на території європейських держав.

Як повідомлядлся, на полігоні Лібава в Чехії, де проходили навчання українські військові, стався вибух.
 

Ще на цю тему