Санкції працюють: Росії не вистачає котлів і турбін для будівництва ТЕС

09:40 18.06.2024

Російські виробники не справляються з випуском необхідної кількості турбін, котлів та трансформаторів для теплових електростанцій, що створює проблеми для модернізації та введення в експлуатацію нових об'єктів.

Це випливає з листа заступника голови Міненерго РФ Павела Сніккарса першому віцепрем'єру Росії Денису Мантурову та віцепрем'єру Александру Новаку, передає БізнесЦензор з посиланням на The Moscow Times.

Сніккарс нагадав, що зараз інвестори зобов'язані при модернізації та будівництві великої генерації встановлювати тільки російське обладнання.

Проте енергетики "неодноразово заявляли про порушення термінів постачання", а ціни на нове обладнання та вартість сервісного обслуговування зросла в середньому на 70% у 2021-2023 роках.

"Обмежена кількість" російських виробників обладнання для ТЕС "повністю виключає можливість оптимізації виробничих процесів", підкреслив Сниккарс.

За його даними, виробники трансформаторів завантажені на 60-90%, виконання контрактів затримується на один-три місяці, а якість падає. 

Для вирішення цієї проблеми Сніккарс запропонував знизити вимоги щодо локалізації для турбін, котлів та трансформаторів, а також комплектуючих "на короткостроковому горизонті планування". За його словами, заводи в країнах СНД можуть постачати аналогічне обладнання в "істотно менші терміни". Також Сніккарс запропонував подумати над створенням нових та розширенням існуючих заводів для "забезпечення потреб галузі".

На початку червня повідомлялося, що російська корпорація "Ростех" знову не змогла запустити у встановлений строк третій енергоблок ТЕС "Ударна" на Тамані з використанням турбіни власної розробки ВМД-110М.

Як повідомлялося, у березні 2022 року американська General Electric (GE) оголосила про призупинення діяльності в Росії, але тоді компанія планувала продовжувати "підтримку" наданих послуг в енергетиці.

Однак після запровадження нових санкцій США GE з 19 червня минулого року припинила сервісне обслуговування газових турбін на російських ТЕС.

У серпні 2023 року стало відомо, що спільне підприємство російського "Інтер РАО" та General Electric не зможе виробляти турбіни для ТЕС після втрати доступу до американських технологій. 

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.

Ще на цю тему