ЦЖР створив перелик піратського флоту Росії в Азовському морі / Фото

16:20 18.06.2024

З 2023 року видання Центр журналістських розслідувань регулярно проводить моніторинг активності російських окупантів в захоплених українських портах на Азовському морі, документуючи воєнні злочини РФ. 

Зокрема, разом з колегами та однодумцями за цей час вдалося ідентифікувати два десятки суден з так званого тіньового флоту Росії, зафіксувати факти крадіжки і перевезення українського зерна для подальшої перевалки в Крим, порти РФ, або і напряму до Туреччини. 

Як то кажуть, щоб ніхто не був забутим, Центр журналістських розслідувань створив перелик піратського флоту Росії в Азовському морі. До цього переліку увійшли суховантажі, які за час окупації були зафіксовані у портах Бердянська та Маріуполя, а також балкери, які в Азовському морі більше ніж на три дні вимикали системи ідентифікації суден – це є грубим порушенням правил міжнародного судноплавства і явною ознакою незаконних заходів в окуповані Росією українські порти. 

Таких суден назбиралося вже майже два десятки і ця робота триватиме й надалі.

“Продовжують використовувати азовські порти України для того, щоб вивозити награбоване. Як це не дивно, вони досі знаходять, що звідти вивезти. Використовують для цього зазвичай, або тіньовий флот, який фактично “не ходок” в нормальні порти. Тобто, для того, щоб просто перекидати з Маріуполя і з Бердянська до своїх портів щось, вимикають AIS”, – розповідав “Укрінформ” 3 червня керівник пресцентру Сил оборони Півдня Дмитро Плетенчук.

Проте, більшість судновласників, чиї балкери були спіймані на гарячому, досі не під санкціями, як і судна-порушники вільно ходять не тільки “внутрішнім” Азовським морем, а й Чорним і Середземним. 

Наприклад, фокус зі зміною назви судна росіяни провернули з балкером “Pawell”, який з вересня 2023 року змінив власника і став називатися “Cometa”(IMO: 8315499) і вільно ходить у міжнародних водах.

Джерело фото: marinetraffic.com, imo.org Колаж: investigator.org. .ua

А цей суховантаж під сирійським прапором ще у середині вересня 2022 року одним із перших вивіз у Туреччину 2500 тон українського збіжжя, яке завантажили в порту тимчасово окупованого Бердянська завантажило і попрямувало до Туреччини. Увесь піратський шлях судна відстежив у документальному фільмі “ZERNO” наш колега Осман Пашаєв. 

Після цього “ Pawell” потрапив під міжнародні санкції, але ставши під прапор Камеруну з назвою “Cometa” , вочевидь, уникає заборон і обмежень. І це вже 10 зміна назви цього балкера, як і місця реєстрації судна. 

З вересня 2023 року суховантаж належить Cometa Shipping Ltd з Сейшел, але з юридичною адресою в Стамбулі. Комапнії наледить лише судно “Cometa”/“ Pawell”

А ось судно Zhibek Zholy компанії TOO ‘KTZ Express Shipping’, яке влітку 2022 року так само на гарячому спіймали в порту Бердянська, взагалі не потрапило під санкції, назву не змінювало, а лише прапор – з російського на казахський. 

Наприкінці весни 2024 року рашисти почали розширювати свій тіньовий флот за рахунок суховантажів, вкрадених в порту Маріуполя 2022 року. Піратська ескадра, яка орудує тут, зазвичай складається з чотирьох балкерів класу «ріка-море»: РМ-3, 

STK-1016 , STK-1003 та Междуреченск. Проте, у травні і червні заходили вже і куди більші судна, які поки що не вдалося ідентифікувати. 

Піратський флот Росії в Маріуполі. Колаж: investigator.org.ua

А найближчим часом до загону мародерів доєднається суховантаж «Таганрог» — вкрадене ліберійське судно Smarta, яке окупанти на очах у всього світу нахабно «віджали» влітку 2022 року, одразу після повної окупації міста.Тривалий час балкер стояв в порту без руху, але за півроку посіяно його відремонтували, пофарбували, почепили прапор та переназвали зі “Smarta” на Таганрог. Єдине, що не встигли – замазати номер IMO. Наразі судно готують для виходу з порту, повідомляє радник мера Петро Андрющенко.

Експропрійоване ліберійське судно Smarta в порту окупованого Маріуполя. Травень 2024 р.Джерело фото: https://t.me/andriyshTime
 

Ще на цю тему