Оборонний гігант Northrop Grumman заходить в Україну з виробництвом боєприпасів

19:00 19.06.2024

Northrop Grumman став ще одним гігантом, що відкриє виробничі потужності в Україні й це урядовий проєкт

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
ВУкраїні американська оборонна корпорація Northrop Grumman планує створити виробництво боєприпасів середніх калібрів. Такий намір є результатом урядового проєкту з державним фінансуванням з боку України та погодженням з боку уряду США.

Про це офіційно повідомлено під час міжнародної виставки Eurosatory 2024, яка зараз проходить у Парижі, про що пише Breaking Defense. Водночас це не була окрема подія, а лише частина виступу директора з міжнародного бізнесу сектора оборонних систем Дейва Бартелла разом зі Стенлі Брауном, головним заступником помічника секретаря Держдепу з військово-політичних питань.


З боку Defense Express одразу зазначимо, що у цій категорії знаходяться боєприпаси для автоматичних гармат й відповідно до переліку продукції Northrop Grumman у її активі: 20x102, 30x113, 30x173, 40x180 та 50x228 мм. Які, якщо брати автоматичні гармати, призначені для, відповідно, M61 Vulcan та Bushmaster Chain Gun типу M230, Mk44 та XM913.

M230 Bushmaster Chain Gun

Ці калібри є стандартними для багатьох бойових машин та зенітних антидронових систем. Важливо додати, що ці снаряди можуть виготовлятися у різних варіантах: бронебійні, осколково-фугасні, з програмовним підривом тощо.


Також у компанії зазначили, що вони планують розширитись з виробництва середніх калібрів й реалізувати виробництво танкових, та 155-мм артилерійських боєприпасів. Було також згадано, що український уряд зараз загалом інвестує 2 млрд доларів у оборонну промисловість, що і стало ключовим фактором для Northrop Grumman.


Наразі у Northrop Grumman відмовляться від будь-яких додаткових коментарів та уточнень. Тому питання старту початку виробництва та конкретна номенклатура боєприпасів залишається невідомими.

Варто додати, що Northrop Grumman вважається оборонною компанією, яка посідає третю сходинку у світі за оборонним доходом, який складає близько 32,5 млрд доларів на рік (більше лише у RTX та Lockheed Martin).


А в активі Northrop Grumman величезна кількість озброєння та його компонентів, які також можуть бути вкрай цікаві для України. І скоріше легше назвати те, чим цей оборонний гігант не займається, бо, об'єктивно, виробництво снарядів для Northrop Grumman - це "нижня частина спектра", який закінчується протиракетною обороною, гіперзвуком, стратегічною авіацією з B-21 Rider та космосом.

Ще на цю тему