Завершилося головування України в Дунайській Комісії: що зроблено

17:00 20.06.2024

В червні 2024 року завершилося 3,5-річне головування України в Дунайській Комісії. 

Про це повідомило Міністерство закордонних справ України, пише ЦТС.

Україна була членом організації з моменту її заснування у 1948 році, а з 2020 року вперше отримала найвищу політичну посаду в організації.

За два роки головування комісія розпочала роботу "Дунайського шляху солідарності" в рамках "Шляхів солідарності Україна - ЄС" для експортних та імпортних операцій водним шляхом Дунаю в умовах блокування росією морських портів.

Майже одразу після початку повномасштабного вторгнення Комісія відсторонила росію від участі у роботі ДК.

"Вона позбавила повноважень делегацію рф та ухвалила рішення про звільнення її громадян з дипломатичної та інших посад Секретаріату", - йдеться в повідомленні.

Також Україна започаткувала дискусії про розвиток можливостей транспортування "зеленого" водню Дунаєм, зокрема його виробництво та експорт до ЄС2023 року.

Дунайська Комісія вперше долучилася до участі в Міжнародній Кримській Платформі (Перша Чорноморська безпекова конференція та 3-й Саміт Міжнародної Кримської Платформи). Членів делегації України обрали на 2 керівні посади з 4-х можливих в оновленому Підготовчому комітеті, до складу якого входять 10 придунайських держав.

Комісія закликала росію самостійно вийти з організації до 29 лютого 2024 року у відповідь на постійні обстріли, що та проігнорувала. З 1 березня країни-члени Комісії більше не вважають себе зв’язаними зобов’язаннями стосовно рф згідно з Белградською Конвенцією.

"Після позбавлення повноважень на росію вперше в історії міжнародної організації наклали заходи фінансового характеру за несплату внесків до бюджету Комісії", - додали в МЗС.

Саме Україна була початковим автором та ініціатором усіх ухвалених постанов та рішень Дунайської Комісії щодо держави-агресора.

"Наша країна продемонструвала справжнє лідерство у захисті принципів міжнародного права - як у притягненні росії до відповідальності на майданчику міжнародної організації, так і у створенні історичних можливостей для підтримки нашої держави у найбільш скрутний час", - підсумували в відомстві.
 

Ще на цю тему