ЄС погодив 14-й пакет санкцій проти Росії: чього торкнуться

18:00 20.06.2024

У четвер, 20 червня, Європейський Союз погодився запровадити новий 14-й пакет санкцій проти Росії, які вперше торкнуться поставок скрапленого природного газу (СПГ).

Про це повідомляє головування Бельгії в Раді ЄС, пише видання НВ.

Euronews також зазначає, що пакет є результатом тривалих переговорів між послами, які провели тижні, обговорюючи суто технічні деталі. Ухвалення кілька разів відкладалося через застереження, висловлені кількома країнами, зокрема Угорщиною, яка пообіцяла заблокувати будь-які санкції в енергетичному секторі, та Німеччиною, яка виступила проти накладання на компанії зобов’язань не допускати обходу обмежень.

Брюссель встановив два дедлайни — саміт G7 в Італії та Глобальний саміт миру у Швейцарії, щоб дати Німеччині більше часу для вирішення проблеми.

Уранці 20 червня країна дала зрозуміти, що її занепокоєння були задоволені, що, власне, й відкрило шлях до угоди.

Однак обмеження на імпорт СПГ не дотягує до повної заборони імпорту, як блок раніше зробив з вугіллям і нафтою, двома найбільшими джерелами доходів РФ.

Натомість компаніям ЄС буде дозволено купувати російський СПГ, але заборонено реекспортувати його в інші країни.

За оцінками Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA), незалежної організації, яка відстежує російське викопне паливо, у 2023 році блок заплатив 8,3 млрд євро за 20 млрд кубометрів російського СПГ, що становить 5% від загального обсягу споживання газу.

Основними пунктами входу для російського СПГ є такі країни як Бельгія, Франція та Іспанія.

За даними CREA, близько 22% від цих поставок (4,4 млрд кубометрів) були перевантажені по всьому світу, з яких 1,6 млрд кубометрів були відправлені до інших країн-членів блоку. Решта пішла до Китаю, Індії, Туреччини та інших.

Крім того, минулого року морська індустрія країн G7 обробила 93% російського експорту СПГ, що оцінюється в 15,5 млрд євро.

Нові санкції ЄС мають на меті обмежити цей прибутковий бізнес і можливості Росії отримувати кошти для своєї війни проти України. Санкції також націлені на три СПГ-проєкти, що базуються в Росії, але ще не працюють, які агентство Reuters раніше називало Арктик СПГ 2, Усть-Луга і Мурманськ.

Країни-члени ЄС домовилися про більш жорсткі заходи для боротьби з обходом і закриття лазівок, залишених відкритими в 13 попередніх пакетах санкцій.

Конкретні деталі цих заходів не були одразу доступні, але вважається, що вони спрямовані на «тіньовий флот» застарілих маломірних танкерів, які Кремль використовує для того, щоб обійти встановлений G7 ціновий ліміт на нафту, що транспортується морським шляхом.

Зазначається, що попри обмеження в 60 доларів за барель, Росія протягом останніх кількох місяців продавала свою нафту марки Urals за ціною від 67 до 75 доларів за барель.

Раніше повідомлялося, що країни ЄС не змогли узгодити 14-й пакет санкцій проти Росії, оскільки Німеччина продовжувала блокувати його, попри вилучення пункту, який Берлін вважав проблематичним.
 

Теми:

Ще на цю тему