СБУ повідомила про підозру генералу РФ Ігорю Турченюку, який керував захопленням Криму

21:00 20.06.2024

Служба безпеки України заочно повідомила про підозру 64-річному російському генерал-полковнику Ігорю Турченюку, який командував армією РФ під час анексії Криму в 2014 році.

Як стверджується, фігурант причетний до обстрілів військ РФ, які розпочалися 24 лютого 2022 року, окупації українських територій та численних воєнних злочинів. Саме він керував підрозділами угруповання військ (сил) «Південь» військ Національної гвардії РФ на території Херсонської області, пише Крим Реалії.

«Турченюку підпорядковувалося щонайменше 9 тактичних груп, 7 загонів спеціального призначення, 6 батальйонів, 5 полків, 2 дивізії, 2 батальйонно-тактичні групи, 1 оперативна група, підрозділи ОМОН та інші формування, які могли вести маневрені агресивні воєнні дії», – йдеться у повідомленні.

24 лютого 2022 року підлеглі Турченюку військові РФ незаконно перетнули адміністративний кордон з анексованим Кримом у районах Чонгара, Чаплинки та Каланчака і почали просуватися в бік Херсона.

У підозрі йдеться, що дії Турченюка призвели до загибелі понад 2 тисяч осіб, знищення та пошкодження цивільних об'єктів, незаконного вилучення транспорту, обшуків людей, їх нелегального позбавлення волі, тортур і вбивств.

Фігуранту в Україні загрожує від 10 до 15 років позбавлення волі за статтею про ведення агресивних воєнних дій.

Ігор Турченюк командував російськими військами у Криму в 2014 році. Він сам заявляв про це, ведучи переговори про здачу з офіцерами однієї з українських військових частин.
 

Ще на цю тему