Ексдепутата міськради Севастополя Миколу Харуту засуджено до 11 років ув’язнення за держзраду

11:20 21.06.2024

Дарницький районний суд Києва 13 червня оголосив вирок колишньому депутату Севастопольської міської ради. Його визнано винним у державній зраді та засуджено до 11 років позбавлення волі. 

За інформацією Центру журналістських розслідувань, засуджено колишнього голову Балаклавської районної адміністрації та ексдепутата Севастопольскої міськради VI скликання Харуту Миколу Петровича. 

На початку окупації Криму Росією, 6 березня 2014 року Микола Харута взяв участь у засіданні Севастопольської міської ради та голосував за прийняття незаконного рішення № 7151 «Про участь в проведенні загальнокримського референдуму», чим сприяв представникам РФ у проведенні підривної діяльності на території України.

Згодом голосував також за прийняття так званої «Декларації про незалежність Автономної Республіки Крим та міста Севастополя» та підтримав рішення Верховної Ради АР Крим про “незалежність Криму” та створення так званої «Республіки Крим». Харута підтримав звернення до Російської Федерації з пропозицією про прийняття міста Севастополь до складу РФ в статусі міста федерального значення і перейменування Севастопольської міської ради у «Законодательное собрание города Севастополь», де згодом продовжив свою роботу.

Свідок у справі – журналістка з Севастополя – розповіла, що Микола Харута зазвичай публічно своєї позиції перед ЗМІ не висловлював, однак завжди “голосував чітко по партійній лінії”. 

13 червня 2014 року Дарницький районний суд Києва визнав Миколу Харуту винним у державній зраді та засудив до 11 років позбавлення волі. Вирок оголошено заочно. Харута відбуватиме покарання після затримання українськими правоохоронцями.
 

Ще на цю тему