Уряд США заборонив продаж продуктів «Лабораторії Касперського» в Штатах через загрозу нацбезпеці

13:00 21.06.2024

Американська дочірня компанія російської «Лабораторії Касперського», Kaspersky Lab, Inc, не зможе більше продавати антивірусне програмне забезпечення та інші продукти в сфері кібербезпеки у Сполучених Штатах.

Про це заявило Бюро промисловості та безпеки (BIS) при Міністерстві торгівлі США 20 червня, пише Радіо Свобода.

Рішення також поширюється на афілійовані з Kaspersky Lab підприємства, її дочірні та материнські компанії.

BIS зазначає, що це перше рішення, винесене його Офісом інформаційних та комунікаційних технологій. Цей офіс призначений для виявлень інформаційних транзакцій у США, які становляться «неприйнятний ризик для національної безпеки».

Відтак компанія «загалом» більше не зможе продавати своє програмне забезпечування у США або продовжувати підтримувати програми, які вже використовуються. До санкційного списку також внесли російські «Лабораторію Касперського», «Групу Касперського» та британську Kaspersky Labs Limited.

«Фінальний висновок та долучення до списку є результатом тривалого та ретельного розслідування, яке виявило, що продовження діяльності цієї компанії в Сполучених Штатах становить загрозу національній безпеці — через наступальні кібер-можливості російського уряду та здатність впливати або керувати діяльністю «Касперського» — які не можна вирішити за допомогою інших обмежень, окрім повної заборони», – йдеться в повідомленні Бюро.

BIS також рекомендує користувачам, які використовують програмне забезпечення Kaspersky, перейти на інше програмне забезпечення. Міністерство дозволяє Kaspersky продовжувати «певні операції» у СШАдо 29 вересня 2024 року.

«Росія неодноразово доводила, що має можливість і намір використовувати російські компанії, такі як «Лабораторія Касперського», для збору та використання конфіденційної інформації США, і ми продовжуватимемо використовувати всі наявні в нашому розпорядженні інструменти для захисту національної безпеки США та американського народу», – заявила міністерка торгівлі Джина Раймондо.

За даними американського уряду, Kaspersky обслуговує понад 400 мільйонів користувачів та 270 тисяч корпоративних клієнтів по всьому світу.

У 2017 році продукти «Лабораторії Касперського» були заборонені до використання в державних установах США. Згодом британський Центр національної кібербезпеки також направив лист урядовим відомствам з попередженням про те, що антивірус Kaspersky становить ризик.

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.
 

Ще на цю тему