Дунай має стати внутрішньою річкою ЄС – глава МЗС Австрії

16:20 21.06.2024

Міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг переконаний, що всі країни Дунайського регіону мають бути членами Євросоюзу.

На цьому глава австрійського МЗС наголосив під час відкриття 13-го щорічного Форуму Стратегії ЄС для Дунайського регіону (EUSDR) у четвер у Відні, передає Укрінформ.

"Ми хочемо, щоб Дунай став внутрішньою річкою ЄС", - заявив Шалленберг.

За його словами, Дунайський регіон має бути у пріоритеті порядку денного Єврокомісії, а EUSDR – "випробувальною лабораторією для членства в ЄС".

Шалленберг також підкреслив, що агресивна війна РФ проти України, зокрема, засвідчила, що "розширення є нашим найбільшим геополітичним інструментом, і його треба використовувати".

Австрійський міністр також засудив російські обстріли української інфраструктури України та перешкоджання Росією свободі судноплавства в Україні. Він назвав "неймовірно цинічним" той факт, що очільник Кремля Путін використовує продовольство як зброю.

На цьому тлі Шалленберг вказав на важливість підтримки транспортних "шляхів солідарності" для експорту сільськогосподарських товарів з України, у т.ч. Дунаєм. На його переконання, Дунай може також стати важливим логістичним вузлом у зворотному напрямку під час відновлення України.

Участь у 13-му щорічному Форумі Стратегії ЄС для Дунайського регіону беруть глави МЗС Австрії, Боснії і Герцеговини, Болгарії, Хорватії, Чорногорії, Словаччини, Чехії, Молдови та Сербії, а також представники урядів Німеччини, Румунії, Словенії, Угорщини та України. Українську офіційну делегацію очолює заступник міністра закордонних справ України Євген Перебийніс. Також для участі у форумі до Відня прибув комісар ЄС з питань бюджету Йоганнес Ган. Очікується, що міністри підпишуть "Дунайську декларацію для Дунайського регіону безпеки і процвітання".

Як повідомлялося, Стратегія ЄС для Дунайського регіону (EUSDR) – це друга макрорегіональна стратегія ЄС, прийнята Єврокомісією в 2010 році та схвалена Радою Європи у 2011-му. Ця стратегія об’єднує 14 країн, розташованих у басейні річки Дунай: 9 країн-членів ЄС: Австрія, Болгарія, Чехія, Хорватія, Німеччина (землі Баден-Вюртемберг та Баварія), Угорщина, Словаччина, Словенія та Румунія і 5 країн, які не входять до ЄС: Боснія та Герцеговина, Молдова, Чорногорія, Сербія, Україна (Одеська, Івано-Франківська, Чернівецька та Закарпатська області).

Австрія головує у Стратегії ЄС для Дунайського регіону у 2024 році.
 

Ще на цю тему