Кораблі НАТО могли б затримувати судна із краденим українським зерном – Клименко

13:20 21.06.2024

Військові кораблі НАТО мають право затримувати судна у міжнародних водах, якщо ті залучені до незаконної діяльності. 

Про це повідомив очільник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко під час проведення в Українському кризовому медіа-центрі дискусії «Загрози морській безпеці України, ЄС і НАТО та механізми захисту», яку ініціювала Мережа захисту національних інтересів «АНТС».

Крим активно використовується рф для незаконного експорту, фактично контрабанди, українського зерна, яке було вирощене в Криму, а тепер ще й на тимчасово окупованих територіях Запорізької й Херсонської областей.

За оцінками експертів, з лютого 2022 року з Криму вивезли близько 3 млн тонн українського зерна. Переважно, у порти Туреччини, Сирії, Лівану, Лівії та навіть до Іраку.

«Все це можна припинити. Будь-який військовий корабель (прим. Ред. – мова йде про НАТО), який виконує свою місію, може затримати для огляду будь-яке судно у міжнародних водах. У випадку, якщо там контрабанда, зброя, незаконні мігранти, наркотики, військовий корабель має не тільки право, а й обов’язок його затримати й привезти у свій порт для притягнення відповідальності», — пояснив Андрій Клименко. 

Експерт підкреслив, що кораблі НАТО, які виконують місії у Середземному морі, цього не роблять, оскільки бояться конфлікту з РФ. 

Ще на цю тему