Біля берегів Німеччини помітили російський корабель–шпигун

10:30 22.06.2024

Російський розвідувальний корабель "Василь Татіщев" перебуває в Балтійському морі біля німецької федеральної землі Шлезвіг-Гольштейн.

Про це повідомила місцева газета Kieler Nachrichten, пише Європейська правда.

Російське судно розташоване на маршруті Кіль – Балтійське море між островом Фемарн і так званим Кільським маяком, за яким кораблі орієнтуються в Кільському каналі – за межами територіальних вод Німеччини та Данії.

За даними Kieler Nachrichten, російський шпигунський корабель, що базується в Калінінграді, стежив за підрозділами НАТО в межах багатонаціональних навчань BALTOPS, які проводяться в Балтійському морі щороку з 1971 року.

Невідомо, чи здатен "Василь Татіщев" прослуховувати військові комунікації, пов’язані з НАТО, в тому місці, де перебуває.

У німецькій Федеральній поліції заявили, що можуть вживати заходів лише тоді, коли корабель заходить на територію Німеччини або Данії, а досі жодних порушень правил судноплавства з боку росіян не виявили.

"Василь Татіщев" – це розвідувальний корабель російського класу "Вишня", який був побудований у Польщі між 1985 і 1988 роками. Завдовжки 94 метри й із водотоннажністю близько 3100 тонн, судно є одним з двох кораблів цього типу в Балтійському морі.

Як відомо, інтенсивність російської радіоелектронної боротьби в регіоні Балтійського моря зростає вже кілька місяців. Головнокомандувач Збройних сил Швеції Мікаель Бюден раніше висловив побоювання, що господар Кремля Владімір Путін хоче контролювати Балтійське море.

Как сообщалось, российские гражданские суда участвовали в масштабной операции по шпионажу за трубопроводами и кабелями в Северном море.

Ще на цю тему