Росія може замінувати зерновий коридор в Чорному морі за допомогою дронів – Клименко

19:00 22.06.2024

Росія невдовзі може випустити в Чорне море морські дрони, які мінуватимуть український зерновий коридор.

Про це повідомив очільник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко.

За його словами, зараз росія дуже активно займається морськими дронами. Експерт вважає, що незабаром ці дрони можуть почати оперувати в Чорному морі.

Найбільша небезпека цих дронів — у тому, що вони можуть нести російські морські міни та приховано мінувати рекомендовані маршрути руху комерційних суден до або з портів Великої Одеси. 

Крім того, росіяни можуть здійснювати подібні операції «під чужим прапором». Перед 24 лютого 2022 року в північно-західному районі Чорного моря були поставлені кілька тисяч морських мін, як українських, так і російських.  

Пройшло два з половиною роки, міни зриває з кріплень. Тож якщо на міні, поставленій морським дроном, підірветься цивільний балкер, росіяни стверджуватимуть, що це сталося через українські морські міни.

Андрій Клименко наголосив, що для захисту Чорного моря необхідно зменшувати ракетний потенціал Криму, посилювати боротьбу з морськими мінами і залучати до цього сусідні країни. Також треба вводити надводне патрулювання західного сектору Чорного моря не лише тральщиками, але й патрульними кораблями і корветами.
 

Ще на цю тему