Україна та Румунія співпрацюватимуть у виробництві боєприпасів та обслуговуванні техніки

09:20 24.06.2024

Українські NAUDI та румунська PATROMIL підписали угоду, яка дозволить виробляти більше зброї та боєприпасів

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
На міжнародній виставці Eurosatory 2024, яка проходила у Парижі з 17 по 21 червня, Національна асоціація підприємств оборонної промисловості України (NAUDI) підписала із румунською оборонно-промисловою асоціацією PATROMIL важливий меморандум про співпрацю.

Він, як зазначили у NAUDI, "відкриває новий етап у співпраці українських та румунських оборонних компаній" та дозволяє проводити обмін досвідом, технологіями та ресурсами.


"Спільно з румунськими колегами плануємо налагоджувати ще більше проектів по обслуговуванню техніки та виробництву боєприпасів для Сил Оборони України", - йдеться у повідомленні.

Зазначимо, що якщо NAUDI об'єднує приблизно півсотні українських приватних оборонних підприємств серед яких "Українська бронетехніка" та Ukrspecsystems, то PATROMIL об'єднує інтереси понад 200 румунських оборонних підприємств.

При цьому варто нагадати, що Україна доволі активно отримує румунську зброю, включно із РСЗВ APR-40, бронетранспортери TAB-71 гаубиці, 122-мм та 152-мм артбоєприпаси, гранатомети, кулемети та "багато чого іншого", про що було офіційно повідомлено лише у травні 2024 року. Хоча Бухарест анонсував постачання ще весною 2022 року. І також варто додати, що Румунія надала Україні Patriot, що було з категорії неможливо.

Також зараз Румунія є одним з центрів виробництва боєприпасів, при цьому активно розбудовуючи власні потужності, а також поновлюючи виробництво пороху та вибухівки. Й варто зазначити, що ще у лютому 2023 року румунська державна оборонна компанія Romarm почала співробітництво із корейською Hanhwa, яке торкалось виробництва саме цих компонентів, бо просто "треба робити більше боєприпасів" мало.

Зрештою Румунія зараз взагалі вкрай активно залучає оборонних гігантів до розвитку власного оборонного промислового комплексу, а у саму країну активно заходять оборонні гіганти. Наприклад, на початку року Rheinmetall придбав румунську Automecanica Mediaş, яка прямо пов'язана із необхідністю ремонту та обслуговування західної військової техніки ЗСУ. А Raytheon спільно з румунською Electromecanica буде виробляти у країні зенітну ракету Stunner від ЗРК "Праща Давида", яку інтегровано до нової версії Patriot PAAC-4.

Тобто саме такі, як вертикальні та горизонтальні процеси й дозволяють створити дійсно єдиний спільний західних оборонно-промисловий комплекс, частиною якого має бути Україна.

Ще на цю тему