Нові санкції: ЄС вжив заходи проти російського «тіньового флоту» та заборонив «приватні» авіарейси з РФ

16:20 24.06.2024

Рада міністрів ЄС ухвалила 14-й пакет санкцій проти Росії, який передбачає заходи проти «тіньового» флоту РФ і вводить більш жорстку заборону на польоти російських літаків у повітряному просторі Європейського Союзу.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті Європейської ради.

«Вперше ЄС ухвалив заходи, спрямовані проти окремих суден, долучених до російської війни проти України, які є суб’єктами заборони на доступ до портів або надання послуг. Ці кораблі можуть визначатися такими (що підпадають під обмеження – ред.) з різноманітних причин, таких як перевезення військового обладнання для Росії, транспортування вкраденого українського зерна, підтримка розвитку російського енергетичного сектору, наприклад, шляхом транспортування компонентів LNG (скрапленого газу – ред.) або участі у перезавантаженні LNG», - йдеться у повідомленні.


Ці заходи будуть поширюватися також на танкери «темного флоту» Путіна, які долучені до обходження обмежень на граничний розмір ціни на російську нафту, введені країнами ЄС та країнами, що належать до «коаліцій граничної ціни». На цій основі під санкції потрапили 27 суден, що здійснюють тіньові операції з російською нафтою.

Для того, щоб запобігти іншим формам обходження санкцій, ЄС посилив заходи, що забороняють російським літакам доступ до європейського повітряного простору.

«Заборона на приземлення, зліт з території ЄС, а також проліт над його територією, буде застосовуватися також до будь-яких літаків, які використовуються для польотів не за розкладом, коли російські фізичні або юридичні особи, установи або організації мають повноваження визначати місце, час зльоту або посадки, щоб, наприклад, досягти місця проведення відпусток або ділових зустрічей», - йдеться у повідомленні.

Всім операторам повітряного руху доручено надавати повну інформацію щодо таких «польотів поза розкладом» компетентним органам у країнах-членах, включаючи інформацію щодо власності таких літаків та переліку їх пасажирів.

Крім того, ЄС розширив перелік заборон на транспортування товарів з Росії на територію ЄС, включаючи транзитні перевезення. Ця заборона віднині буде поширюватися на транспортних операторів, які на 25 або більше відсотків належать російським власникам.


Як повідомлялося, від початку російської агресії проти України ЄС надає Україні значну економічну, політичну й фінансову допомогу, проводить послідовну політику із застосування економічних та індивідуальних санкцій проти країни-агресора.

Теми:

Ще на цю тему