МЗС Румунії: Бухарест підтримує збільшення військової допомоги Україні від ЄС

18:40 24.06.2024

Румунія вважає за необхідне нарощувати військову допомогу від ЄС для України та виступає за швидку імплементацію програм такої допомоги в рамках Європейського фонду миру.

Про це в Люксембурзі перед початком Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявила керівниця зовнішньополітичного відомства Румунії Лумініца Одобеску, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«В тому, що стосується російської агресії проти України, ситуація з безпеки залишається дуже делікатною. Це літо є критично важливим, і саме тому для ЄС дуже важливо наростити військову підтримку. Румунія вирішила передати Україні систему Patriot. Не менш важливим є досягти швидкої згоди навколо імплементації Європейського фонду миру та щодо використання надзвичайних надходжень (від заблокованих активів РФ – ред.) для військової підтримки України», – наголосила Одобеску.


Вона також підкреслила, що ЄС має посилити глобальне залучення для просування пропозицій України з досягнення справедливого миру на основі положень Хартії ООН та міжнародного права. У цьому контексті головна румунська дипломатка назвала «дуже обнадійливими» результати нещодавнього Саміту миру у Швейцарії, який відбувся за широкої міжнародної участі.

«Я вітаю організацію завтра міжурядової конференції з Україною і Республікою Молдова, яка формально відкриє їхні переговори з Євросоюзом», – зазначила міністр закордонних справ Румунії.

Щодо ситуації в Грузії вона наголосила на важливості залишати шлях до ЄС відкритим для цієї країни, оскільки це є посланням, в першу чергу, для народу Грузії, який виступає за європейське майбутнє.


Як повідомлялося, 24 червня в Люксембурзі відбувається Рада міністрів ЄС із закордонних справ, першим питанням якої є розгляд ситуації в Україні та шляхів її подальшої підтримки у боротьбі проти російської агресії, за віртуальної участі міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.

Іншими пунктами порядку денного є розвиток ситуації на Близькому Сході та в регіоні африканських Великих озер, а також пропозиції Єврокомісії з реагування на дії грузинської влади, яка, всупереч волі власного народу, згортає процес європейської інтеграції країни та проводить наступ на громадянське суспільство.

Ще на цю тему