Румунія отримала перші ПЗРК KP-SAM Chiron з Кореї: чи можуть вони бути цікаві й Україні

08:40 25.06.2024

ПЗРК KP-SAM Chiron не лише відрізняється доволі демократичною ціною, а й своїми характеристиками та можливістю швидких постачань

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Збройні сили Румунії отримали перші ПЗРК KP-SAM Chiron, про що свідчить повідомлення від 2-ї піхотної дивізії, у якому із додаткових деталей вказано лише те, що постачання почались тиждень тому.

Таким чином мова йде про доволі швидку реалізацію контракту, бо контракт на 54 ПЗРК KP-SAM Chiron був підписаний лише у грудні 2023 року за прямою міжурядовою угодою на 100 млн доларів. Тобто один ПЗРК та відповідний запас ракет до них обійшовся Бухаресту у 1,85 мільйона доларів.

Варто зазначити, що корейська пропозиція виявилась для Румунії більш привабливою ніж інші ПЗРК, зокрема він дешевше за французький Mistral чи польський Piorun. І варто зазначити, що до закупівлі саме корейського ПЗРК румунське оборонне відомство прийшло після того, як у фінал оголошеного тендера пройшла лише одна пропозиція із Mistral.

У результаті тендер було скасовано, а KP-SAM Chiron закуплений напряму без тендерних процедур. Враховуючи оціночну вартість Mistral (із комплектом ракет) у 2,9 мільйона євро за одиницю, про що говорить приклад тендеру у Словаччини, рішення цілком зрозуміле.


Також доцільно зазначити, що KP-SAM Chiron від LIG Nex1 має більш ніж цікаві характеристики. Зокрема дальність знищення повітряних цілей визначена у межах до 7 км (але ефективна все одно до 5 км), висотність цілі до 3,5 км.


За ураження відповідає 2,5 кг бойова частина із безконтактним підривачем, а наведення ракети здійснюється за допомогою інфрачервоної головки самонаведення з алгоритмом блокування наведення на хибні цілі.

ПЗРК використовується на спеціальній пусковій установці, яка схожа на установку для ПЗРК Mistral. Це пов'язано із використанням тепловізійного прицілу, який дозволяє ефективно використовувати цей засіб ППО у нічних умовах. На практиці її зазвичай встановлюють на транспортний засіб. А враховуючи специфіку Кореї й на дахи хмарочосів Сеула.


Зазначимо, що після анонсу з боку Південної Кореї скасування заборони передачі Україні озброєння у відповідь на союз РФ та КНДР, саме ПЗРК KP-SAM Chiron був названий одним із вірогідних кандидатів для посилення ЗСУ.

Ще на цю тему