У Іспанії готові постачати Україні по 50 новітніх БМП ASCOD на рік у межах допомоги

13:00 25.06.2024

Постачання БМП ASCOD, а також іншої зброї, має здійснюватися на виконання безпекової угоди між Україною та Іспанією
Уряд Іспанії опрацьовує постачання до України бойових машин піхоти ASCOD, які будуть вироблятися на потужностях Santa Bárbara Sistemas, що є частиною General Dynamics European Land Systems (GDELS).

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Про це говорить надання детальної пропозиції щодо виробництва до 50 БМП ASCOD на рік, від самої компанії до кабінету міністрів Іспанії. І є наслідком зустрічі між очільником іспанського кабінету міністрів Педро Санчесом з представниками оборонної промисловості, яка пройшла у березні. А також тісно пов'язана із підписанням у травні між Іспанією та Україною безпекової угоди, яка передбачає наданням військової допомоги розміром 1 млрд євро, а загальний строк угоди складає 10 років.

БМП ASCOD 42

Як пише іспанське El Comercio, наразі пропозиція на стадії оцінки. А як уточнює профільне видання InfoDefensa, свої плани та пропозиції надіслали й інші оборонні компанії, зокрема і виробники боєприпасів. А з боку Defense Express зазначимо, що для іспанського уряду замовлення для України озброєння у власних виробників є фактичною інвестицією у свої оборонні можливості.

Окрім того, Santa Bárbara Sistemas є лише частиною GDELS, яка є європейським сегментом американського оборонного гіганта General Dynamics. Й таким чином мова йде не лише про інтереси іспанських зброярів.

Більше того варто нагадати, що у вересі 2023 року в "Українській бронетехніці" (входить до складу NAUDI) повідомили про початок перемовин із General Dynamics European Land Systems щодо можливості спільного виробництва ASCOD для ЗСУ.

Станом на грудень 2023 року робота у цьому напрямі ще перебувала на стадії опрацювання. Зокрема від Міноборони України тоді очікувалось остаточне формування вимог для БМП. Також згодом стало відомо про намір закупити тестову партію, а вже потім вести перемовини щодо локалізації виробництва.


Зрештою варто додати, що головним конкурентом виступає раніше анонсована шведська CV90 з планами, аж на 1000 одиниць. Defense Express вже присвятив детальний матеріал заочній битві ASCOD проти CV90 з детальним оглядом можливостей обох машин. Але слід зазначити, що вкрай важливим фактором є якраз умови локалізації, яка зараз є основною умовою закупівлі будь-яких значних партій озброєння.


Також стисло нагадаємо, що ASCOD це гусенична платформа із граничною вагою до 42 тонн, що означає можливість встановлення сучасного бронювання від автоматичних гармат та потужного озброєння та створення хоч машин вогневої підтримки із танковими гарматами. Зокрема новітній легкий танк армії США M10 Booker - це машина на базі ASCOD.

З поточних операторів платформи ASCOD на першому місці - Велика Британія, де вона має назву Ajax, раніше БМП Ulan на цій платформі на озброєння отримала Австрія, а також сама Іспанія з БМП Pizarro. Серед замовників поза межами НАТО - Філіппіни, які замовили легкі танки Sabrah на базі ASCOD.

Ще на цю тему