Венеційська комісія розкритикувала пакетний проєкт Грузії «за захист сімейних цінностей»

19:00 26.06.2024

Венеційська комісія Ради Європи закликала Грузію не ухвалювати пакетний законопроєкт, ініційований парламентською більшістю, щодо "захисту сімейних цінностей".

Венеційська комісія висловила жаль з приводу внесення цього проєкту і зазначила, що його ініціатори проігнорували застереження від міжнародних спостерігачів та намагаються просувати його на тлі наближення виборів, пише Європейська правда.

"Ця пропозиція сама по собі створює ризики виникнення ворожої і стигматизуючої атмосфери щодо ЛГБТ у Грузії", – зазначили у висновку. 

Комісія рекомендувала здійснити аргументований аналіз запропонованих змін, залучивши до обговорення у тому числі представників сексуальних та гендерних меншин і фахівців у питаннях юриспруденції, охорони здоров’я, освіти тощо. 

20 червня юридичний комітет парламенту Грузії підтримав пакет запропонованих змін до законодавства, які обмежать права ЛГБТ і можливість поширювати інформацію на цю тему. 

Всього до пакета входить 19 проєктів законів, ключовим з них є проєкт "Про захист сімейних цінностей і неповнолітніх". 

Раніше Венеційська комісія висловила стурбованість у зв'язку зі схваленням грузинським парламентом поправок до Виборчого кодексу, які скасовують гендерні квоти, та щодо складу Центральної виборчої комісії.

21 травня Венеційська комісія у терміновому висновку "наполегливо рекомендувала" Грузії відмовитися від закону "Про прозорість іноземного впливу" у його поточному вигляді.
 

Ще на цю тему