Центробанк Росії обіцяє обійти санкції проти російського аналога SWIFT. Як саме – поки невідомо

08:00 27.06.2024

Центробанк Росії впевнений, що зможе обійти санкції Європейського Союзу на "Систему передачі фінансових повідомлень" (СПФП).

Про це заявив перший заступник голови ЦБ РФ Владімір Чистюхін, передає БізнесЦензор з посиланням на The Moscow Times.

За словами Чистюхіна, вихід із ситуації буде знайдено, і "російський SWIFT" продовжить роботу.

"Санкційний тиск – це той факт, який необхідно буде враховувати в практичній діяльності російської інфраструктури, у тому числі "Системі передачі фінансових повідомлень". Одночасно з цим ми вважаємо, що знайдемо з партнерами вихід із ситуації, що склалася для того , щоб у належному режимі продовжити функціонування цієї системи", – сказав Чистюхін.

Як повідомлялося, в 14 пакеті санкцій Європейський Союз заборонив своїм компаніям, що не працюють у Росії, використовувати "Систему передачі фінансових повідомлень" Банку Росії, російського аналога SWIFT.

Центробанк РФ створив "російський SWIFT" у 2014 році після перших санкцій за анексію Криму. Тоді раптово перестали працювати картки кількох російських банків, і ЦБ Росії задумався про інфраструктурні ризики: що буде, якщо Росія виявиться ізольованою від міжнародних розрахунків.

Він почав вибудовувати альтернативну розрахункову інфраструктуру, яка б забезпечила проведення платежів у разі більш серйозних санкцій. Вона планувалася як резервна, але після початку розв'язаної Росією повномасштабної війни проти України стала основною: з жовтня 2023 російські банки зобов'язані проводити всі внутрішні платежі через СПФП.

Через неї йде частина розрахунків із зарубіжними банками. До СПФП можуть підключатися й іноземні учасники, за даними Центробанку Росії, на початок року СПФП мала 159 іноземних учасників з 20 країн, у тому числі 58 банків. Серед них – банки Китаю, Білорусії, Вірменії, Таджикистану та Казахстану.

Президент Росії Владімір Путін доручив створити ще один аналог SWIFT: у рамках об'єднання маркетплейсу Wildberries та оператора зовнішньої реклами Russ передбачається створити платіжну платформу, яка могла б стати заміною системі SWIFT. 

Проте ЄС попередив, що нові санкції поширяться не лише на СПФП, а й на будь-які "еквівалентні спеціалізовані сервіси обміну фінансовими повідомленнями".

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.

Ще на цю тему