В Україну заходить ще один виробник дронів – компанія Skydio

20:20 28.06.2024

Американська компанія Skydio, виробник безпілотних літальних апаратів, починає винаймати співробітників в Україні з метою розширення діяльності компанії в регіоні.

Про це заявив Адам Брай, генеральний директор американської компанії Skydioв розмові з виданням Defense News, пише defence-ua.

Очільник Skydio наголосив, що "ніколи не зустрічав таких досвідчених користувачів дронів, як люди в Україні".

Відомо, що станом на сьогодні компанія вже найняла до десяти співробітників, вони працюють над проєктуванням та підтримкою клієнтів (ймовірно, йдеться про ті дрони, які експлуатує Україна). В подальших планах — виробництво тих чи інших компонентів, як приклад, систем, що допомагають літати в умовах РЕБ, а згодом й локалізація виробництва дронів Skydio в Україні.

У Defense News нагадують, що компанія станом на сьогодні з лютого 2022 року вже передала нашим Силам оборони близько тисячі дронів, і ми також виявили зацікавленість у постачанні їхніх нових безпілотників X10D, які Skydio також пропонує Армії США у рамках другого етапу програми розвідки ближньої дії, переможця якого оберуть у 2025 році (а у 2021 ця компанія виграла перший етап).

Причому очільник компанії наголошує, що у розробці своїх продуктів вони часто спираються саме на досвід Україні у цьому напрямку, навіть якщо ці висновки не збігаються з потребами, визначеними американським урядом. "Там, де є розбіжності, ми надаємо пріоритет тому, що бачимо в Україні", — каже Брай.

За його словами, українські військові передусім, американська програма розвідки ближньої дії ледь не ігнорує той факт, що сьогодні важливим для дронів є здатність діяти в умовах, коли противник має широкий арсенал потужних засобів радіоелектронної боротьби.

Брай погоджується з тим, що це досить ризиковано, спиратися саме на український досвід, але вважає, що цей ризик вартий того з урахуванням, що сьогодні Україна по суті є випробувальним полігоном для низки новітніх зразків озброєння та військової техніки.

Якщо говорити про їхній дрон X10D, то у компанії свою розробку називають "інтелектуальним" безпілотником з "найкращими датчиками", які вдалося інтегрувати у невеликий дрон, пілотування якого здійснюється за допомогою систем штучного інтелекту.

Відзначається, що він має багатодіапазонний радіомодуль, який дозволяє обирати певні частоти. Завдяки цьому, а також динамічному перемиканню каналів Skydio Connect "можна долати такі обмеження, як завади" тощо, відзначає виробник.

"Skydio X10D може похвалитися модульними візуальними та радіометричними тепловізійними камерами високої роздільної здатності", — кажуть у Skydio, на їхньому сайті представлені тепловізійні камери VT300-3 та VT-300-L. Також дрон оснащений датчиком FLIR Boson+.
 

Ще на цю тему