НАТО зможе озброювати «троянські» судна безпілотниками

16:00 29.06.2024

Цивільні судна незабаром можуть перевозити «зграї ударних дронів» для протидії єменським хуситам та росіянам.

Німецький оборонний підрядник Rheinmetall розробив нову зброю: стандартний транспортний контейнер, що зберігає 126 ударних дронів.

Як информує видання «USM» про це повідомляє Telegraph.

Цю концепцію вивчають й інші компанії, що може значно вплинути на тактику ведення морських битв. Хоча дрони не є новинкою, вони стають основним засобом для виконання різних військових завдань — від матеріально-технічного постачання до ударів. Вони дешевші, що важливо в умовах обмежених оборонних бюджетів країн НАТО.

Навчання захисту від атак БпЛА тривали десятиліття. НАТО вже має досвід протидії «зграям» безпілотників Ірану в Перській затоці. Проте захист від дронів, що запускаються з контейнерів, є новим викликом. Зі 126 дронами можуть впоратися сучасні радари, проте системам захисту може бракувати ракет і куль, аби збивати БпЛА.

Дрони в контейнерах буде складно виявити, особливо якщо вони перебувають у цивільних портах. При цьому такі кораблі можуть запускати багато безпілотників, які глушать системи та надають дані для подальших ударів протикорабельними ракетами. Наприклад, саме так Сили оборони України потопили російський флагман «Москва» у Чорному морі. 

Якщо безпілотники проб’ють захист ворожого корабля, вони, ймовірно, не потоплять судно, але їм це й не потрібно. Один дрон, що влучить у, скажімо, радар Sampson есмінця типу 45 виведе цю систему з ладу, а корабель не зможе виконувати свої основні функції. З погляду бойових дій це може бути настільки ж ефективним, як і затоплення ворожого корабля. 

Разом із тим, технічно ніщо не завадить встановити такі контейнери й на «цивільне» судно. Торговельне судно, що випускає «рій» дронів, може стати серйозною загрозою для супротивника на морі. Якщо судно раптом змінює курс, аби наблизитися до ворожих кораблів, це може бути ознакою загрози. Захист від «рою» дронів складний, але це спонукає розглядати їх використання для власних наступальних цілей. 

 

Ще на цю тему