Два ракетні кораблі РФ покинули Крим через загрозу морських дронів

12:00 01.07.2024

Чорноморський флот Росії здійснює перекидання ракетних кораблів на більш захищені бази через загрозу з боку морських дронів України.

Як інформує видання «Мілітарний» про перекидання надводних сил на нові бази свідчать фотографії з Криму та інших російських баз.

Окрім цього, за словами спікер ВМС України Дмитра Плетенчука, Росія наразі здійснила перебазування двох ракетних кораблі проєкту 1239 «Сивуч».


Плетенчук зазначає, що наразі два ракетні кораблі змінили своє постійне місце базування на воєнно-морську базу у Новоросійську.

Треба зазначити, що перекидання бойових кораблів до Новоросійська стало можливо завдяки перебазуванню деяких транспортних та десантних кораблів до акваторії азовського моря.

«Два малих ракетних кораблі на повітряній подушці зробили перехід у Новоросійськ. Ну, тобто можемо констатувати, що з Новоросійська вийшло оце велике угрупування, яке зараз перебуває в Азові, у них там трохи звільнився причальний фронт, і вони одразу цим скористалися: ще дві одиниці витягнули з Севастополя», — розповів Плетенчук.


За наявною інформацією, Севастополь покинули два ракетні кораблі проєкту 1239 “Сивуч”, а саме: «Бора» (бортовий номер 615, у складі флоту з 1989 року) та «Самум» (з бортовим 616, у складі флоту 2000 року).

Треба зазначити, що один з ракетних кораблів був помічений 18 червня 2024 року. Фотографію з ним була опублікована Telegram-каналом «Крымский ветер» з підписом: «на схід вирушив ракетний корабель на повітряній подушці проєкту 1239 “Сивуч” у супроводі катера “Раптор”».

Один з двох ракетних кораблів проєкту 1239 “Сивуч” покидає Севастополь. Фото: «Крымский ветер».

Треба зазначити, що ракетні кораблі у складі Чорноморського флота РФ входять до складу 41 бригади ракетних катерів (в/ч 72165).

Своєю чергою, у вересні 2023 році, корабель «Самум» був атакований морським дроном Sea Baby, через що корабель отримав серйозні пошкодження та був відбуксований для проведення ремонтних робіт.

Раніше «Мілітарний» повідомляв, що на російській військово-морській базі Новоросійськ нині найменша активність надводних кораблів за весь час спостереження.

Ще на цю тему