FATF вкотре відхилила заклик України внести Росію до "чорного" списку

13:20 01.07.2024

FATF (Група розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей – Financial Action Task Force) на пленарному засіданні 23-28 червня у Сінгапурі продовжила призупинення членства Росії, але знов не внесла її до "чорного списку".

Як інформує видання «Цензор Нет» про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

Зазначається, що відповідно до офіційної інформації FATF, зупинення членства РФ залишається в силі.

"FATF наголошує, що всі юрисдикції повинні бути пильними щодо поточних та нових ризиків обходу заходів, вжитих проти РФ з метою захисту міжнародної фінансової системи. Однак до чорного списку РФ знову не внесли", – йдеться у повідомленні.

Організація також ухвалила заяву, в якій попередила всі країни про посилення фінансових зв'язків Північної Кореєї з міжнародною фінансовою системою і нагадала про серйозні загрози, які це створює для фінансування розповсюдження зброї масового знищення.

FATF також наголосила на необхідності жорсткого застосування цільових фінансових санкцій проти Північної Кореї та припинення будь-яких кореспондентських відносин з банками КНДР.

"Ми очікували більш рішучих дій від FATF у зв'язку з численними доказами порушень з боку Росії...FATF, яка відповідає за безпеку глобальної фінансової системи, повинна дотримуватися свого мандату та прямо назвати країну, яка збільшила свої фінансові зв'язки з Північною Кореєю, порушуючи Резолюції Ради Безпеки ООН. Доказів такої співпраці достатньо", – зауважив міністр фінансів Сергій Марченко.

Нагадаємо, Україна неодноразово закликала організацію внести РФ до "чорного списку". Але FATF відмовляється це зробити.

FATF призупинила членство Росії у лютому 2023 року. З того часу Росія вчинила низку нових порушень: терористичні акти (підрив Каховської дамби), фінансування розповсюдження ядерної зброї (Росія затвердила передачу ядерної зброї Білорусі), торгівля зброєю з юрисдикціями, на які поширюються санкції ООН, зокрема, з Іраном, співпраця з КНДР.  

Теми:

Ще на цю тему