Ударний підводний човен РФ двічі зафіксували в районі Ірландського моря – Bloomberg

14:00 02.07.2024

Від початку повномасштабної війни російські ударні підводні човни двічі проводили місії неподалік Ірландського моря.

Про це пише Bloomberg з посиланням на джерела, передає Цензор.НЕТ.

Видання заявило, що це "безпрецедентний" крок та зауважило, що він змусив військових Великої Британії вжити заходів для захисту британських та ірландських вод.

Перше розгортання російського підводного човна класу "Кіло" поблизу Ірландського моря відбулося близько 18 місяців тому. Другий випадок стався нещодавно.

Джерела видання стверджують, що масштаби руху підводного човна вийшли за межі того, що раніше фіксував Лондон.

Двоє людей сказали, що американські чиновники знали про пересування підводних човнів. Високопосадовець Білого дому також заявив, що Сполучені Штати відстежують діяльність російського флоту.

Джерела Bloomberg вважають, що розгортання росією підводних човнів навколо Великої Британії та Ірландії може бути спробою виявити потенційні слабкі місця в обороні або спробою залякати британців у відповідь на підтримку України.

Також читайте: Росіяни обрали нову тактику в Чорному морі: постійно тримають один підводний човен, який є носієм крилатих ракет, - ВМС ЗСУ

Військово-морський інститут США описує програму "Кіло", як "одну з найуспішніших військово-морських програм в сучасній історії". За даними інституту, понад 60 підводних човнів класу "Кіло" залишаються на озброєнні. Вони використовувалися в Чорному морі для атак на цілі в Україні.

Згідно з інформаційним бюлетенем на сайті Військово-морського інституту США, підводні човни класу "Кіло" розвивають максимальну швидкість 17 вузлів на поверхні або 20 вузлів під водою.
 

Ще на цю тему