Туреччина веде переговори з США про будівництво атомних електростанцій

20:00 02.07.2024

Анкара веде переговори зі Сполученими Штатами про будівництво великих атомних електростанцій і малих модульних реакторів (ММР).

Про це заявив у вівторок, 2 липня, високопоставлений представник Міністерства енергетики Туреччини Юсуф Джейлан, повідомляє ZN.ua з посиланням на повідомлення Reuters.

"США виявляють серйозний інтерес до мети Туреччини зі збільшення своїх ядерних енергетичних потужностей і будівництва нових електростанцій", - зазначив Джейлан.

"Ми ведемо переговори з США як про великі електростанції, так і про малі модульні реактори", - додав він.

Посол США в Туреччині Джефф Флейк заявляв минулого місяця, що Анкара обговорювала зі Штатами й іншими країнами будівництво малих модульних реакторів.

"Ми працюємо з ними, щоб спробувати зменшити їхню залежність (від Росії) всіма можливими способами", - казав Флейк.

За словами Джейлана, тривають переговори з Південною Кореєю і Росією щодо другої атомної електростанції, яку планують побудувати в районі Синоп, і з китайською компанією SPIC щодо третьої атомної електростанції на північному заході Туреччини.

Країна планує побудувати три АЕС і доповнити їх ММР загальною потужністю 20 000 МВт, щоб диверсифікувати свою структуру виробництва електроенергії.

Поки на тлі війни РФ проти України Захід працює над зменшенням своєї залежності від російських енергоносіїв, Анкара продовжує покладатися на Москву — триває будівництво першої в Туреччині атомної електростанції “"Аккую" потужністю 4800 МВт, за проектом російського "Росатому”.

Влада Анкари заявляє, що завдяки цій АЕС країна має стати більш незалежною в плані енергетичної політики. Однак деякі аналітики попереджають, що це лише посилить енергетичну залежність Туреччини від РФ та ще більше загострить відносини країни із Заходом.