Туреччина обговорює з Росією побудову ще однієї АЕС - Ердоган

18:00 03.07.2024

Туреччина має серйозні наміри щодо будівництва атомної електростанції в Сінопі, що на півночі країни, на узбережжі Чорного моря. Це питання обговорюється на рівні міністрів енергетики Туреччини та Росії.

Як повідомляє Укрінформ із посиланням на TRT Haber, про це перед зустріччю віч-на-віч з Путіним сказав Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган.

“Ми будемо робити серйозні кроки щодо АЕС. Ми ведемо дискусії щодо Синопської атомної електростанції. Ми вважаємо, що можемо зробити серйозні кроки в цьому напрямку. Щодо цього питання наш міністр енергетики та природних ресурсів продовжує дискусію зі своїм колегою”, - сказав президент Ердоган.

Турецький президент також висловив сподівання, що ціллю у двосторонній торгівлі між двома країнами є обсяг 100 млрд доларів та відзначив співпрацю енергетичних компаній BOTAŞ та “Газпром”.

“З туристичної точки зору для нас було дуже важливо, щоб до нашої країни приїхало приблизно 7 мільйонів туристів. Приймати російських туристів у Туреччині важливо”, - сказав Ердоган.

Також він запросив Путіна відвідати Туреччину.

Як відомо, Росія будує для Туреччини АЕС в Мерсіні, на півдні країни. Про будівництво АЕС “Аккую” було домовлено у 2010 році, воно стартувало 2018 року. Проєкт реалізує російський "Росатом". Запланована загальна потужність станції, яка матиме чотири реактори, 4800 Мвт.

Як повідомляв Укрінформ, на початку року президент Туреччини заявив про те, що всі реактори АЕС «Аккую», яку в Туреччині будує «Росатом», будуть введені в експлуатацію до 2028 року.

Ще на цю тему