Суддю «Євпаторійського міського суду» звинуватили в порушенні законів та звичаїв війни

12:40 04.07.2024

Українські правоохоронці скерували до суду обвинувальний акт за статтею про порушення законів і звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України) стосовно судді підконтрольного РФ Євпаторійського міського суду. 

Про це повідомляє пресслужба Прокуратури АРК, пише Крим.Реалії.

Згідно з повідомленням, обвинувачена причетна до «примусового видворення громадянина України з Криму через нібито відсутність дозвільних документів».

«Вона достовірно знала, що мешканці окупованого Кримського півострова та всі, хто на законних підставах перебуває його території, знаходяться під захистом міжнародного гуманітарного права. Всупереч цьому, у лютому 2018 року обвинувачена ухвалила рішення про примусове видворення громадянина України з півострова у зв’язку з нібито відсутністю дозвільних документів», – йдеться у повідомленні.

У Прокуратурі АРК зазначили, що «додаткові дозволи для проживання громадян України на тимчасово окупованій території півострова українським законодавством та нормами міжнародного гуманітарного права не передбачені», тому дії судді порушують вимоги Конвенції щодо захисту цивільного населення під час війни 1949 року.

У повідомленні Прокуратури АРК не називають ім'я та прізвище обвинуваченої, проте чиновник, який не був уповноважений розмовляти з медіа та захотів залишитися анонімним, повідомив Крим.Реалії, що йдеться про Ірину Каменькову. Її публічних коментарів у цій справі немає. У разі, якщо її провину буде доведено в суді, їй загрожує до 12 років позбавлення волі.

Представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева заявила, що «одним із пріоритетних завдань України після деокупації Криму стане виявлення та притягнення до відповідальності тих, хто сприяв російській анексії півострова». За її словами, ті, хто вчиняв злочини проти людяності та воєнні злочини, порушував права людини та вчиняв злочини, визначені як геноцид, мають бути притягнуті до відповідальності.
 

Ще на цю тему