ШОС: Лідери Росії та Китаю посилили заклики «спільно протистояти зовнішньому втручанню»

19:20 04.07.2024

Лідер Китаю Сі Цзіньпін та російський диктатор Владімір Путін виступили за тіснішу безпекову, політичну та економічну співпрацю між країнами євразійського регіону – на противагу західним альянсам. 

Це відбулося 4 липня на другий та останній день саміту Шанхайської організації співробітництва (ШОС) в Астані (Казахстан), пише ZN.ua

«Члени ШОС повинні зміцнювати єдність і спільно протистояти зовнішньому втручанню перед обличчям реальних викликів втручання і розколу», – привело цитату Сі китайське державне агентство «Сіньхуа», уточнюючи, що при цьому їхній лідер застерігає від «менталітету холодної війни», повідомило Reuters.

Путін у своєму зверненні до ШОС повторив заклик Росії до «нової архітектури співробітництва, неподільної безпеки і розвитку в Євразії, покликаної замінити застарілі європоцентристську і євроатлантичну моделі, які давали односторонні переваги лише окремим державам». Путін раніше вже заявляв, що новий Євразійський пакт про безпеку має бути відкритим для всіх країн регіону, включно з нинішніми членами НАТО. 

«Багатополярний світ став реальністю. Все більше країн підтримують справедливий світовий порядок і готові рішуче захищати свої законні права і традиційні цінності», – сказав Путін. 

Російський диктатор знову звинуватив Захід у російському вторгненні в Україну і заявив, що Росія готова заморозити конфлікт, якщо Україна та її прихильники приймуть умови Москви для переговорів, які раніше вже були названі неприйнятними у Києві, на Заході й навіть колишнім президентом США Дональдом Трампом. 

Лідер Китаю Сі Цзіньпін на саміті ШОС заявив, що «Китай завжди стояв на правильному боці історії», а тому «Китай і Росія повинні продовжувати зміцнювати всебічну стратегічну координацію, протистояти зовнішньому втручанню та спільно підтримувати мир і стабільність у регіоні».  

ШОС була заснована у 2001 році Росією, Китаєм і країнами Центральної Азії (Індія, Іран і Пакистан). Країни цього клубу є новими ключовими покупцями російських товарів, таких як нафта і газ.
 

Теми:

Ще на цю тему