Третій Patriot від Німеччини прибув до України: скільки часу пішло на отримання і скільки ще "у дорозі"

14:20 05.07.2024

Це перше офіційне повідомлення щодо прибуття нового ЗРК Patriot після закликів України щодо критичної необхідності у семи батареях

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Збройні Сили України отримали посилення ще однією батарею Patriot, який був виділений Німеччиною. Цей зенітний ракетний комплекс був переданий на фоні закликів України щодо необхідності термінового посилення протиповітряної та протиракетної оборони.

Про таке посилення офіційно повідомив Посол Німеччини в Україні Мартін Єґерґ, який зазначив, що його розрахунок пройшов відповідну підготовку у Німеччині. Варто зазначити, що на озброєнні Бундесверу перебувають Patriot у версії PAC-3, які можуть здійснювати перехоплення балістичних цілей.

Читайте також: Пакистан інтегрував під JF-17 дозвукову КР, яка підозріло схожа на Storm Shadow або SCALP-EG


Більше того, цей Patriot став для Німеччини третім, який країна передала до України (враховуючи спільну передачу одного ЗРК із Нідерландами), що становить 25% від всієї наявної кількості. А про його передачу було офіційно оголошено 13 квітня цього року.


Таким чином між офіційним оголошенням та отриманням, тобто на виведення ЗРК зі складу Бундесверу, вочевидь його відновлювальний ремонт перед передачею, а також паралельне навчання українських військових зайняло 84 дні, тобто майже три місяці.


Зазначимо, що Україна робила заклики щодо термінового посилення системами Patriot та SAMP/T ще на рівні лютого та березня цього року. Щодо мінімально необхідної кількості, то зазвичай фігурує потреба у додаткових семи батареях.

За весь цей час Україна отримала підтвердження передачі одного ЗРК від Німеччини, який якраз вже посилив ЗСУ. Один Patriot на двох зібрали разом із неназваною країною Нідерланди. Ще один ЗРК передає Румунія, яка зробила дійсно неможливий крок, бо закупила Patriot у кількості 4 батарей лише у 2017 році. Також Італія оголосила про передачу одного SAMP/T. Тобто "у дорозі" ще мінімум три комплекси.


Окрім того, скоріш за все, певну кількість ЗРК може поставити США. Як мінімум днями український президент Володимир Зеленський у традиційному відеозверненні повідомив, що доручив міністру оборони Рустему Умєрову отримати від американських партнерів конкретні дати постачань додаткових ЗРК Patriot.

Нагадаємо, що в останньому пакеті допомоги від США одразу 2,2 млрд доларів було виділено на ракети до Patriot та NASAMS, скільки це у ракетах - в окремому матеріалі.

Ще на цю тему