Чи є Греція відповідальним членом ЄС та НАТО, якщо її бізнес фінансує головний двигун війни путінської Росії проти України і цивілізованого світу? – Клименко

16:31 06.07.2024

Моніторингова група Інституту Чорноморських стратегічних досліджень та порталу BlackSeaNews продовжує щоденно відстежувати ситуацію з експортом російської сирої нафти та нафтопродуктів Чорним та Балтийським морями. 

Моніторингова група порахувала скільки російськой сирої нафти та нафтопродуктів перевезли танкери, зо належать судновласникам Греції, країни-члена ЄС і НАТО. 

Перевірені Моніторинговою групою Інституту Чорноморських стратегічних досліджень цифри наводить Андрій Клименко, її керівник та головний редактор порталу BlackSeaNews, на своїй сторінці у Facebook і задається питанням: Греція, ти нам друг, чи ні?

Отже: 

«Греція, ти нам друг, чи...?, або Адептам секти "тіньового флоту" присвячується.

В травні 2024 року зовсім не "тіньові", а абсолютно прозорі танкери, що належать судновласникам Греції, члена ЄС і НАТО, перевезли:

  • російської сирої нафти з російських портів в Балтійському морі - 3,4 млн тонн (30,55% від загального обсягу - абсолютне 1 місце); зафіксовано та ідентифіковано 29 танкерів;
  • нафтопродуктів РФ з російських портів Балтійського моря - 0,96 млн тонн (38,92% від загального обсягу, абсолютне 1 місце); 21 танкер;
  • нафтопродуктів РФ з російських портів Чорного моря - 0,9 млн тонн (24,93% від загального обсягу, абсолютне 1 місце); 22 танкери;
  • російської сирої нафти з російських портів в Чорному морі - 0,44 млн тонн (12,67% обсягів, загальне 4 місце). Лише 5 танкерів».

Щодо російської сирої нафти з російських портів в Чорному морі, експерт пояснює:

«Ще в 2023 в судновласників з Греції було по Чорному морю абсолютне 1 місце за рік з показником 36,53% всіх перевезень сирої нафти, 17,4 млн тонн; сьогоднішні 12,67% - тобто зменшення в 3 рази - це тому що саме до цих перевезень була прикута загальна увага, а наші друзі та колеги журналісти та дипломати поширювали та ганьбили... Отже, воно працює».

Саме тому ми ставимо перед урядом Греції, Єврокомісією та керівними органами НАТО таке питання, пише Андрій Клименко.

«Чи є Греція відповідальним членом ЄС та НАТО, якщо її бізнес фінансує головний двигун війни путінської Росії проти України і цивілізованого світу?

Ще на цю тему