Президент Естонії пропонує країнам НАТО витрачати на оборону 3% ВВП

08:20 08.07.2024

Країни-члени НАТО мають витрачати на оборону більше, ніж 2% ВВП, оскільки Росія у наступні роки стане ще більш небезпечною, ніж у попереднє десятиліття.

Про це заявив президент Естонії Алар Каріс на пресконференції після зустрічі з президентом Литви Гітанасом Науседою, повідомляє Цензор.НЕТ з посиланням на ERR

За словами естонського президента, Росія залишатиметься найсерйознішою військовою загрозою для НАТО ще дуже довго. На цьому тлі Каріс вважає недостатніми нинішні 2% ВВП, які країни-члени Альянсу спрямовують на оборону. 

"У наступному десятилітті Росія буде більш небезпечною, ніж у попереднє десятиліття. НАТО має бути до цього готове. Для цього у НАТО є хороші плани колективної оборони, які мають бути наповнені необхідними силами та системами озброєнь... Нам потрібно обговорити підвищення бажаних витрат на оборону до 2,5% чи 3% ВВП", - заявив очільник Естонії.

Читайте також: Литва підвищить податки, щоб збільшити витрати на оборону до 3% ВВП. Цільовий показник для країн НАТО – 2%

Також Каріс наголосив, що важливо посилити ППО країн НАТО.

"Естонія готова розмістити у себе додаткові винищувачі і системи ППО на ротаційній основі, як погодили на попередньому саміті НАТО у Вільнюсі", - заявив естонський президент.

Наразі Естонія вже витрачає на оборону понад 3% свого ВВП.
 

Ще на цю тему