У Білому домі чинять супротив санкціям проти т.з. «тіньового флоту» РФ – NYT

15:00 08.07.2024

Посадовці Мінфіну США планують штрафувати танкери, які допомагають російській нафті обходити санкції. Своєю чергою, у Білому домі така пропозиція викликала дебати, там стурбовані ризиком подорожчання бензину.

Зараз під санкціями США перебувають 20 із приблизно 120 танкерів т.з. “тіньового флоту” РФ, пише видання Букви.

Посадовці у Міністерстві фінансів США запропонували нові зусилля, спрямовані на паралізацію флоту застарілих російських нафтових танкерів, що допомагають обходити граничну ціну у 60 доларів за барель на російську нафту. Однак, пропозиція натрапила на супротив Білого дому.

Ліміт мав на меті обмежити можливість Москви отримувати прибуток від експорту енергоресурсів, водночас дозволяючи нафті надходити на міжнародні ринки, аби запобігти глобальному ціновому шоку. Проте, РФ вдалося обійти встановлені обмеження, що дозволило їй отримувати величезні прибутки для фінансування своїх військових зусиль.

Згідно з інформацією видання, економічні радники президента США побоюються, що нові заходи призведуть до подорожчання нафти і, як наслідок, — бензину в країні. Передбачається, що такий крок негативно вплине на передвиборчу кампанію Байдена. У Білому домі відхилили пропозиції Мінфіну, навіть коли їм представили аналіз, котрий показує мінімальні ризики для нафтового ринку.

Дебати відображають напруженість, яка завжди була в основі нових зусиль адміністрації з обмеження продажів російської нафти: як послабити московську військову машину без політичної реакції.

Ця суперечка є рідкісним публічним прикладом розбіжностей усередині адміністрації щодо інфляції та політики стосовно України.

Наразі, за словами кількох поінформованих джерел видання, пропоновані санкції щодо “тіньового флоту” РФ залишаються на розгляді.

Зауважимо, після того, як Сполучені Штати запровадили санкції проти “тіньового флоту” Кремля, експорт російської нафти різко скоротився в середині листопада 2023 року.

Раніше Мінфін США вказав на можливе порушення нафтових санкцій проти Росії з боку судновласників, яким надіслано листи з проханням надати інформацію щодо 100 підозрюваних суден.

Також стало відомо, що США намір посилити контроль над дотриманням санкцій проти російської нафти.

У Данії ініціювали заходи для обмеження зростання тіньового флоту танкерів, які все частіше перевозять нафту через данські води. Такі судна використовують для обходу санкцій на експорт російської нафти, зазначив міністр закордонних справ Ларс Льокке Расмуссен.

  • 12 червня Міністерство фінансів США оголосило про запровадження санкцій проти “Московської біржі” та її ключових структур — національного клірингового центру РФ та національного розрахункового депозитарію РФ.
  • 1 травня Сполучені Штати Америки запровадили сотні нових санкцій проти Росії через повномасштабне вторгнення в Україну, спрямованих на унеможливлення обходу Москвою заходів Заходу, зокрема через Китай.
  • Три країни ЄС виступили проти запровадження санкцій щодо так званого “тіньового флоту” Росії, який складається з напівлегальних нафтових танкерів. Греція, Кіпр і Мальта виступили проти рішення про посилення санкцій проти танкерів.
  • В ЄС офіційно погодили запровадження 14-го пакету санкцій проти Росії. Країни ЄС цього разу зосередилися на санкціях проти російського зрідженого природного газу (LNG). 14-й пакет санкцій Євросоюзу проти Росії націлено на нафтовий “тіньовий флот” Росії.

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.

Ще на цю тему