США передали 4 патрульні катери українським прикордонникам / Фото

19:00 08.07.2024

Сполучені Штати передали 4 патрульні катери для Держприкордонслужби України.

Про це повідомила посол США в Україні Бріджит Брінк у X (Twitter), пише Мілітарний.

За словами Бріджит Брінк, вони були доставлені минулого тижня.

Катери потрібні для захисту української берегової лінії, портів і річок.

«Ці катери дозволять більшій кількості кораблів експортувати зерно та інші життєво важливі товари на світові ринки, підтримуючи українських фермерів та бізнес, а також економіку України», – написала пані посол у соцмережі X.

Точний тип катерів, які були передані українським прикордонникам, не розголошують, однак у дописі посол США використала фото патрульного катера Metal Shark 45 Defiant.

Швидкісний катер 45 Defiant від компанії Metal Shark

Катери Metal Shark 45 Defiant мають суцільноалюмінієву конструкцію та довжину корпусу 13,8 метрів, ширину – 4,6 метрів. Вони здатні розвивати швидкість 35-40 вузлів.

Судна оптимізовані для місії в Україні та обладнані сучасними системами навігації, керування та камерами відеоспостереження.

У січні 2022 року повідомлялося, що Сполучені Штати передадуть для Морської охорони України сучасні швидкісні катери компанії Metal Shark.


Швидкісний катер моделі Fearless 36. Фото: Metal Shark

Тоді йшлося про швидкісні катери проєкту Defiant та Fearless, які призначені для патрулювання та швидкого затримання порушників.

Також українські прикордонники отримували патрульні катери від Євросоюзу в рамках проєкту «Разом з ЄС до безпеки кордонів».

Це були катери UMS-425 CC виробництва компанії UMS. Вони вміщують команду з чотирьох осіб та оснащені рятувальними жилетами, а також ехолотом, що використовується для визначення глибини води під судном.

Нагадаємо, новий міністр оборони Великої Британії Джон Хілі під час візиту до Одеси анонсував новий пакет військової допомоги Україні, менш ніж через 48 годин після свого призначення. У новий пакет допомоги увійшли й 50 малих військових катерів для підтримки річкових і прибережних операцій.
 

Ще на цю тему