В Україні ліквідували Інспекцію з дипломування моряків

14:20 09.07.2024

В Україні ліквідували Інспекцію з питань підготовки та дипломування моряків (ІППДМ).

Як інформує видання «USM» шлях боротьби із установою тривав з 2022 року, розповів голова Адміністрації судноплавства Євгеній Ігнатенко.

ІППДМ багато років не мала довіри серед моряків. Аби її ліквідувати, довелося пройти через зміни нормативно-правового регулювання, неодноразові звернення до правоохоронних органів та судові заборони.

Відомості про припинення діяльності інституції внесені до ЄДР.

Ігнатенко зауважив, що ліквідувати інспекцію вдалося попри протистояння осіб, зацікавлених у її роботі. 

Тепер єдиним органом, уповноваженим дипломувати моряків, є Адміністрація судноплавства.

Нагадаємо, 23 грудня 202 року скандально відомий Окружний адміністративний суд міста Києва своїм рішенням призупинив ліквідацію ІППДМ та передачу її функцій до Адміністрації судноплавства. Рішення винесли у якості забезпечення позову члена Державної кваліфікаційної комісії, капітана дальнього плавання, до Кабміну та Міністерства інфраструктури. 

Інспекція з питань підготовки та дипломування моряків відома серед морських робітників вкрай високим рівнем корупції. Державна кваліфікаційна комісія часто необ’єктивна і робить неможливою здачу екзамену для моряка. У січні 2021 року одному з фахівців вдалося оскаржити результати екзамену ДКК в суді, але такі випадки — виключення з правил.  

Моряки скаржаться на відсутність комунікації з ІППДМ, невизначений термін верифікації документів та відсутність пояснень у разі відхилення заяв. Критикують і «Кабінет моряка», який створений ніби для того, аби зробити прозорим процес подання документів, але не регламентується тим чи іншим нормативно-правовим актом. 

Ще на цю тему