РФ поверне обманом завербованих громадян Індії — ЗМІ

17:40 09.07.2024

Росія звільнить зі служби всіх індійців, які були силою або обманом мобілізовані в російську армію для війни в Україні.

Про це повідомляє видання «Милитарний» з посиланням на індійське видання NDTV з посиланням на власні джерела.

Російський президент Володимир Путін погодився звільнити з військової служби усіх громадян Індії після зустрічі з прем’єр-міністром країни, що відбулася у Москві 9 липня.

Наразі відомо щонайменше про двох індійців, що загинули під час війни проти України. Крім них, відомо про ще кілька десятків людей, яких змусили воювати, і зараз вони перебувають у зоні бойових дій.

Мобілізація через работорговців

Однак кількість залучених до війни в Україні індійських громадян може бути значно більшою. В березні цього року Центральне бюро розслідувань Індії (CBI) викрило мережу торгівлі людьми, що обманним шляхом постачала їх до РФ для примусової служби.

За даними слідства, група осіб, до складу якої входило троє росіян, залучала індійців під приводом вступу до приватних університетів у Росії.

Однак після прибуття до РФ в індійців відбирали паспорти та відправляли їх на навчання, а потім на війну в Україну проти їхньої волі.

“Стало відомо, що після прибуття до Росії паспорти цих громадян Індії були забрані/викрадені агентами в Росії. Їх навчали військових обов’язків та забезпечували російською армійською уніформою та зброєю. Пізніше громадян Індії доправляли на передові позиції в зону бойових дій всупереч їхньому бажанню, що наражало їхнє життя на серйозну небезпеку“, – зазначають у відомстві.

Центральне бюро розслідувань повідомило, що одна з агенцій у Делі нібито відправила близько 180 осіб до Росії, в основному за студентськими візами.

Місцеві індійські ЗМІ також повідомляли про іншу схему, яка передбачала заманювання обманом індійців до Росії, обіцяючи роботу в державних установах.

“Їх обдурили. Працівник агентства, який їх наймав, сказав, що вони працюватимуть тільки в Москві. Натомість вони пройшли 15-денну підготовку та були відправлені в Україну, де їх змусили воювати“, — розповів журналістам The Indian Express Мохаммед Імран, брат одного з постраждалих.


Мохаммед Імран з фотографією брата Афсана. Фото: The Indian Express

Обдуреним індійцям обіцяли зарплату розміром 45 000 рупій на місяць (540 доларів) протягом перших трьох місяців, яка поступово збільшиться до 1,5 лакх рупій (1800 доларів). Пропрацювавши рік, вони нібито отримували право на російський паспорт і громадянство.


Відомо також, що з деяких громадян брали передплату розміром 1,5 лакх рупій як комісію “агенства”.

Теми:

Ще на цю тему