Двоє суддів-зрадників з окупованого Севастополя отримали вироки за державну зраду

13:40 10.07.2024

Суди у Києві оголосили вироки двом колишнім українським суддям з Севастополя, котрі після початку окупації Криму Росією порушили присягу та обійняли посади в незаконно створених окупантами судових органах. 

Вироки винесли 12 червня Шевченківський районний суд Києва та 27 червня – Дарницький райсуд Києва. 

За інформацією Центру журналістських розслідувань, засуджено колишню суддю Апеляційного суду Севастополя Євгенію Мудрову та колишнього суддю Севастопольського апеляційного господарського суду Юрія Гоголя. 

Євгенія Мудрова обіймала посаду судді Апеляційного суду Севастополя з серпня 2002 року. В грудні 2014 року указом президента РФ була призначена «суддею» незаконно утвореного «Севастопольского городского суда»

Юрій Гоголь був суддею Севастопольського апеляційного господарського суду з березня 2008 року. Після початку російської окупації став «суддею» створеного росіянами «Двадцать первого арбитражного апелляционного суда» у Севастополі. 

Дарницький та Шевченківський районні суди Києва прийшли до висновку, що своїми діями колишні українські судді забезпечили діяльність на окупованій території України російського органу судової влади, що призвело до зміцнення окупації та недопущення контролю української влади на півострові.

Євгенія Мудра засуджена до 12 років позбавлення волі. Юрій Гоголь отримав 10 років позбавлення волі. Вироки винесені заочно. Покарання колишні судді відбуватимуть з моменту фактичного затримання українськими правоохоронцями.
 

Ще на цю тему