Голова Генштабу Польщі закликав готувати армію до повномасштабного конфлікту

20:00 10.07.2024

Начальник Генерального штабу Війська Польського генерал Вєслав Кукула заявив, що Польща повинна готувати свою армію до повномасштабного конфлікту.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Reuters.

У відповідь на повномашстабне вторгнення РФ в Україну Варшава збільшила витрати на оборону до більш ніж 4% від свого ВВП.

"Сьогодні нам потрібно готувати наші сили до повномасштабного конфлікту, а не до конфлікту асиметричного типу", – заявив Кукула на пресконференції.

За його словами, це змушує Варшаву знайти хороший баланс між прикордонною місією та підтриманням інтенсивності навчання в армії.

Кукула також сказав, що нинішній високий інтерес кандидатів до служби в армії ставить перед ним дилему, чи варто набирати більше новобранців, ніж передбачено бюджетом, за рахунок закупівель військової техніки. За його словами, очікують, що інтерес до служби почне різко знижуватися з 2027 року.

Виступаючи на тому ж заході, заступник міністра оборони Павел Бейда заявив, що з серпня кількість військовослужбовців, які охороняють східний кордон Польщі, буде збільшена до 8 тисяч з нинішніх 6 тисяч, з додатковою підтримкою з 9 тисяч чоловік, який може бути висунутий протягом 48 годин.

Напередодні США оголосили про надання Польщі другого військового кредиту на 2 мільярди доларів в рамках масштабної програми модернізації, яка включатиме закупівлю американського оборонного обладнання.

Раніше прем'єр Польщі Дональд Туск підтвердив, що Польща, Литва, Латвія та Естонія закликали Євросоюз побудувати оборонну лінію вздовж кордону з Росією і Білоруссю.

Нагадаємо, у січні міністри оборони Естонії, Латвії та Литви схвалили створення спільної балтійської зони оборони на східному кордоні, де країни межують із Росією та Білоруссю.

Ще на цю тему