У Франції не допустили російський вітрильник до участі у морському фестивалі

10:00 11.07.2024

Місцеві українці та французькі активісти домоглись скасування участі російського вітрильника «Штандарт»у великому морському фестивалі у французькому Бресті.

Як інформує видання «USM» про це президентка асоціації «Іруаз – Україна» Світлана Жестан розповіла Укрінформу. 

«Ми добились зустрічі з Фортуне Пеллікано, заступником мера і президентом морських фестивалів Бреста. Він заявив, що корабель «Штандарт», який перебуває під дією санкцій ЄС, яка поширюється також на історичні репліки суден, не зможе пришвартуватись у Бресті на час свята. Тобто не буде прийнятий і не зможе бути на морському святі», — розповіла Жестан.

Зазначається, що напередодні асоціація «Іруаз – Україна» та ініціативна група «Ні «Стандарту» в Європі» провели черговий мітинг на площі Свободи у Бресті, щоб переконатися, що місцева влада виконає рішення.

За її словами, тепер згідно з офіційними документами, судно може лише підійти ближче та спустити шлюпку, щоб взяти їжу та воду.

За даними місцевих ЗМІ, «Штандарт» до останнього часу вільно базувався в іншому французькому порті — Ла-Рошель, з якого і вирушив до Бреста, щоб взяти участь у Брестському морському святі, одному з найбільших морських заходів у світі, що проходитиме з 12 по 17 липня. Ще кілька днів тому цей корабель був зареєстрований і на сайті фестивалю, тепер його прибрали з офіційної сторінки свята.

Судно, яке було під російським триколором, навесні змінило його на прапор Островів Кука, а його капітан Володимир Мартус заявив, що все одно буде пробувати зайти в порт Бреста. Мартус твердить, що має право вільно плавати у водах Франції, вважає наказ префекта незаконним та буде оскаржувати його в суді.

Ще на цю тему