Дуда хоче, щоб Україну запросили до НАТО на наступному саміті

11:20 11.07.2024

Президент Польщі Анджей Дуда сподівається, що Україна отримає запрошення до НАТО на наступному саміті Альянсу.

Про це він сказав перед початком засідання Євроатлантичної ради у Вашингтоні, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Він згадав про свою зустріч з президентом Володимиром Зеленським два дні тому у Варшаві і зазначив, що формальне запрошення України до НАТО є вкрай важливим лля України і Зеленського.

"Цей саміть це запрошення найімовірніше не надішле. Але я сподіваюся і буду про це говорити, що воно стане фактом на наступному саміті НАТО, який відбудеться в Гаазі", – сказав Дуда.

Він наголосив, що ніхто ззовні не має права блокувати членство України в Альянсі, і додав, що це має бути демократичне рішення українського народу і країн-союзників.

Нагадаємо, президент Литви Гітанас Науседа заявив, що сигнали, які Україна отримає на цьому саміті, є більш позитивними порівняно з торішнім самітом.

Як повідомлялося, останній проєкт підсумкової декларації саміту Північноатлантичного альянсу містить положення про "незворотний" шлях України до НАТО.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг перед цим заявив, що прийняття нових членів в Альянс вимагає консенсусу, але кроки, які робляться зараз, дозволять спростити членство України, коли настане відповідний час.

Ще на цю тему