РФ перевела корабель на 1670 тон в порт Очамчир, і це дає сигнал

11:40 11.07.2024

Допоміжний корабель проекту 22870 зі складу ЧФ РФ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Про який саме корабель мова, і що це демонструє в плані спроможностей ворога
Одне із пошуково-рятувальних допоміжних кораблів проекту 22870 зі складу Чорноморського флоту РФ в проміжку між 3 та 5 липня 2024 року було зафіксовано у порту Очамчир, на тимчасово окупованій частині Грузії.

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Цей факт підтверджується відповідними супутниковими знімками, і це було перше розгортання кораблів ЧФ РФ саме на цій базі. Бо до цього моменту російські окупанти тримали в Очамчирі лише патрульні катери Берегової оборони ФСБ.


Допоміжний корабель проекту 22870 зі складу ЧФ РФ в порту Очамчир. інфографіка від Naval News

На цей факт увагу звернув портал Naval News. Його автори припускають, що таким чином російські окупанти (тобто переводом судна в один із портів на тимчасово окупованій території Грузії) намагались вивести це своє пошуково-рятувальне судно з-під можливого морських дронів Сил оборони України, націлений на ворожу військово-морську базу в порту Новоросійськ.

Тому, на їх думку, далі слід очікувати того, що російські загарбники поступово стануть переводити в Очамчир більш крупні плаводиниці, як то наприклад ракетні фрегати та/або великі десантні кораблі.


Тут Naval News виходить із логіки, що в часи СРСР у тому ж Очамчирі розміщувала база підводних човнів, тому російські окупанти прагнутимуть поновити відповідний функціонал.

База РФ у окупованій Очамчирі - TV Pirveli

Від Defense Express пропонуємо звернути увагу для початку на габарити того самого пошуково-рятувального судна проекту 22870, котре російські окупанти розмістили в порту Очамчира. Тут мова про плаводиницю, проектні характеристики якої передбачають повне водозаміщення в 1870 тон, довжину корпусу в 57 метрів, ширину – в 14 метрів та осадку в 3,2 метри. Окремо підкреслимо, що до цього проекту належав "Василий Бех", потоплений ВМСУ біля острова Зміїний у червні 2022 року.

Характеристики цього пошуково-рятувального судна проекту 22870 ми брали до уваги, оскільки вони вцілому відповідають показникам малих ракетних кораблів проектів 21631 "Буян-М", що входять до складу Чорноморського флоту РФ.


Відповідно, якщо російські окупанти змогли розмістити в Очамчирі крупне пошуково-рятувальне судно, то це означає, що у них є технічна можливість розміщувати у тій же гавані малі ракетні кораблі під "Калібри". Що в свою чергу є симптоматичним сигналом, на який слід звернути окрему увагу.

Ще на цю тему