Україна отримає перший транш допомоги із доходів від російських активів за кілька тижнів, - Єврокомісія

13:00 11.07.2024

Європейська комісія у найближчі тижні відправить Україні перший транш фінансової допомоги з доходів від заморожених російських активів. Кошти будуть використані для закупівлі снарядів та засобів протиповітряної оборони, а також для підтримки українських виробників.

Про це повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на заяву представника Єврокомісії Крістіана Віганда та повідомлення міністра оборони Рустема Умєрова.

Віганд зазначив, що доходи від заморожених російських активів будуть використовуватися для військової підтримки України та розвитку її оборонно-промислового комплексу.

Представник Єврокомісії наголосив, що ініціатива щодо використання цих коштів для допомоги Україні реалізується успішно, і Єврокомісія активно працює над тим, щоб зробити перший транш доступним у найближчі кілька тижнів.

Надходження від заморожених активів оцінюються у суму від €3 млрд до €5 млрд на рік. ЄС раніше погодився надавати Україні прибуток двічі на рік, але США закликали союзників знайти способи надати Києву негайну і більш суттєву підтримку.

Як повідомив міністр оборони України Рустем Умєров під час зустрічі з високим представником ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепом Боррелем у Вашингтоні, перший транш буде розподілено за трьома напрямками:

боєприпаси,

засоби ППО,

підтримка українських виробників.

Умєров висловив подяку ЄС за важливе рішення щодо використання доходів із заморожених активів Росії. Він нагадав, що 21 травня 2024 року Рада ЄС ухвалила рішення спрямувати 90% відсотків від заморожених активів РФ до Ukraine Assistance Fund, яка є частиною European Peace Facility.

"Ці рішення є надзвичайно важливими для зміцнення нашої обороноздатності та підтримки українських виробників. Дякую ЄС за підтримку та солідарність з Україною в цей критичний час. Разом до перемоги", - йдеться у дописі. 

Теми:

Ще на цю тему